Fysioterapeutin koulutus kiinnostaa nuoria: "Yhtenä syynä voi olla auttamisen halu"

Fysioterapia on suosittu koulutusala Satakunnassa. Kestosuosikkeja ovat myös sairaanhoitajan, sosionomin ja insinöörin ammatit.

työllistyminen
Fysioterapeutti Jaakko Lähde ohjaa asiakasta.
Jaakko Lähde uskoo työllistyvänsä pian fysioterapeutiksi. Tällä hetkellä hän työskentelee urheiluliikkeessä.Jenni Joensuu / Yle

Kun Jaakko Lähde päätti reilut kolme vuotta sitten hakea opiskelemaan fysioterapeutiksi, hän ei tiennyt, onko alalle vaikea työllistyä. Hän vain halusi ammattiin.

– Minulla on jalkapallotausta ja sain polvivamman. Sen takia kiinnostuin fysioterapeutin ammatista.

Lähteen tarina on fysioterapeutille melko tyypillinen. Monella on urheilijatausta ja vamma, jonka kuntouttaminen herättää kiinnostuksen ammattiin. Nyt vastavalmistunut mies etsii alan töitä, eikä tarjonta ole päätähuimaavaa, ainakaan Satakunnassa.

– Hieman niukalta näyttää, kun ilmoituksia selaa. Kaikkia työpaikkoja ei myöskään ilmoiteta netissä, joten täytyy olla itse aktiivinen, Lähde miettiii.

Fysioterapeutti Jaakko Lähde ohjaa asiakasta.
Jenni Joensuu / Yle

Yrittäjyys on monen fysioterapeutin tulevaisuus

Fysioterapeutin koulutus on yksi Satakunnan suosituimmista koulutusaloista. Vuonna 2017 Satakunnan ammattikorkeakoulun suomen- ja englanninkielisille linjoille oli yli 830 hakijaa. Vain reilut 40 sai opiskelupaikan.

– Fysioterapeutteja ei Satakunnan alueella ole juurikaan työttömänä. Suuri osa työllistyy yrittäjiksi, kertoo yrityspalveluiden palveluesimies Marjo Siltanen Satakunnan työ- ja elinkeinotoimistosta.

Jaakko Lähde tietää, että yrittäjyys saattaa olla hänelläkin edessä. Toistaiseksi se ei kuitenkaan ole se urapolku, jolle hän haluaa suunnata.

– Tässä vaiheessa etsin vielä töitä työntekijänä, en yrittäjänä. Mutta katsotaan, mitä aika tuo tullessaan. Voi olla, että jossain vaiheessa laitan oman yrityksen tai toiminimen pystyyn.

Fysioterapeutti Jaakko Lähde ohjaa asiakasta.
Jenni Joensuu / Yle

Liikaa sihteereitä, liian vähän lääkäreitä

Fysioterapeuttien lisäksi Satakunnassa hakeudutaan kouluttautumaan mieluiten sairaanhoitajaksi, sosionomiksi ja insinööriksi. Marjo Siltasen mukaan näille aloille työllistyy maakunnassa hyvin.

– Satakunnassa on pulaa muun muassa lääkäreistä, hammaslääkäreistä, psykologeista ja koneistajista. Liikatarjontaa taas on erilaisista yleissihteereistä ja ompelijoista.

Satakuntaa ei ehkä nähdä kaikkein vetovoimaisimpana alueena.

Marjo Siltanen

Työ voi viedä muualle

Lääkäriksi tai psykologiksi ei pysty kouluttautumaan Satakunnassa. Siltanen uskoo, että sillä on vaikutusta tekijöiden määrään.

– Satakuntaa ei ehkä myöskään nähdä kaikkein vetovoimaisimpana alueena.

Jaakko Lähde tiedostaa, että fysioterapeutin töiden vuoksi hänen saattaa olla pakko muuttaa toiselle paikkakunnalle. Se ei haittaa.

– Työpaikan pitää olla sellainen, missä viihtyy ja mitä haluaa tehdä. Vaikka tälläkin alalla työpaikat ehkä keskittyvät pääkaupunkiseudulle, on töitä tarjolla myös muualla Suomessa. Minä pystyn kyllä muuttamaan työn perässä.