Asiantuntija iloitsee ehdotuksesta uudistaa perusturvaa: "Suuri helpotus sairastuvalle työttömalle"

Eriarvoisuuden torjuntaa pohtinut työryhmä ehdottaa, että sosiaaliturvan minimietuudet yhdistettäisiin yhdeksi tueksi.

perusturva
Vertti Kiukas
Yle

Eriarvoisuutta käsitelleen työryhmän ehdotus sosiaaliturvajärjestelmän uudistamiseksi saa kiitosta sosiaali- ja terveysalan kattojärjestö SOSTElta.

Pääsihteeri Vertti Kiukas sanoo, että työryhmän ehdotus, jossa eri etuudet määräytyisivät enemmän samoin perustein ja niitä maksettaisiin yhtä monelta päivältä viikossa tai kuukaudessa on ”erittäin kannatettava”.

– Silloin ihminen voisi siirtyä etuudesta tai järjestelmästä toiseen ilman, että hän edes huomaa sitä, Kiukas sanoo.

– Siinä on lähinnä vain historiallisia perusteita, että jotakin etuutta maksetaan kuusi päivää viikossa ja jotakin viisi päivää viikossa, hän jatkaa.

Tänään raporttinsa julkistanut työryhmä haluaisi vähentää eriarvoistumista purkamalla sosiaaliturvajärjestelmän byrokratia- ja kannustinloukkuja sekä väliinputoamisia selkeyttämällä etuusjärjestelmää.

Työryhmä yhdistäisi perusturvan minimitason etuudet eli esimerkiksi työttömän peruspäivärahan, työmarkkinatuen ja asumistuen yhdeksi perusturvalaiksi. Etuuksien laskentaa yhdenmukaistettaisiin.

Kiukaan mukaan toteutuessaan työryhmän ehdotus toisi suuren helpotuksen esimerkiksi työttömälle, joka sairastuu.

– Nyt on sellainen tilanne, että jos on työtön ja sairastuu, pitäisi erikseen miettiä ja laskea, tuleeko tulottomia kausia, jos siirtyykin työttömyyspäivärahalta sairauspäivärahalle.

Kiukas huomauttaa, että sellaiset järjestelmät, joita ihmiset ymmärtävät ja ovat myös hallinnolle selkeitä, ovat kaikkien etu ja lisäävät luottamusta.

Lue myös:

Näin perusturvaa aiotaan uudistaa: Enemmän rahaa käteen, jos menet töihin – "Byrokratia ja pompottelu vähenisi"

Eriarvoistumiseen ratkaisuja etsineen ryhmän kunnianhimoinen lista julki: kannustinloukkuja pois, ylivelkaantuminen kuriin, asunnottomuus puoliksi...

Sipilä: Eriarvoistumistyöryhmän raportti on jo johtanut toimiin ministeriöissä

SDP:n Rinne eriarvoistumistyöryhmästä: Köyhyyden poistaminen vaatii myös rahaa