1. yle.fi
  2. Uutiset

Pakkanen jäädytti kymmeniä haikaroita Bulgariassa – asukkaat kuskaavat lintuja kotiinsa sulamaan

Haikarat eivät pääse lentoon jäätyneiden siipien vuoksi.

linnut
Kattohaikara lumisessa maisemassa Saksassa vuonna 2010.
Kuvan kattohaikara tallentui kameralle Saksassa vuonna 2010.AOP

Pakkanen on johtanut uuteen ongelmaan Bulgariassa. Maan koillisosasta on löydetty kymmenittäin kattohaikaroita, jotka eivät pääse lentoon siipiensä jäätymisen vuoksi.

Siipijumi pakottaa linnut yöpymään puiden sijaan kylmässä maassa.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun kohtaamme näin paljon ahdingossa olevia haikaroita Bulgariassa, sanoi paikallisen eläinsuojelujärjestön Green Balkansin edustaja Hristina Klisurova uutistoimisto AFP:lle.

Vastaavasti naapurimaa Romaniassa löydettiin tällä viikolla yli 200 pikkulintua kuolleiksi jäätyneinä. Valtaosa oli laulurastaita.

"Sytytin hellan ja annoin haikaroille kalaa"

Bulgariassa paikalliset asukkaat ovat kiikuttaneet haikaroita suojaan koteihinsa, autotalleihinsa ja latoihin. Purevia tuulia ja lumimyrskyjä on ennustettu tällä viikolla lisää.

– Löysin kylätien läheltä viisi jäätynyttä haikaraa. Vein ne kotiini, sytytin hellan lämmittääkseni niitä ja annoin niille kalaa, kertoi Dulovon kaupungin lähistöllä asuva Safet Halil, 53, AFP:lle.

Bulgariassa laskettiin lähes 6 000 asuttua haikaranpesää vuonna 2016. Se oli noin tuhatkunta enemmän kuin edellisessä laskennassa kymmenen vuotta aiemmin.

Green Balkansin Klisurova toivoo, että ihmiset veisivät kotiinsa vain haikaroita, jotka ovat haavoittuneet tai joiden siivet ovat jäätyneet.

Uutista korjattu klo 23.04: Haikaran laji korjattu valkohaikarasta kattohaikaraksi.

Lue myös:

Keski-Euroopan lintukanta on romahtamassa – ensin lähtivät hyönteiset, sitten loppui linnuilta ruoka

Aiheesta muualla:

Bulgarians rush to save frozen storks (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi