Analyysi: Puhuivatko Koreat Königstedtin kartanossa K-poppareitten minihameista vai ydintuhosta?

Trumpin ja Kimin huippukokous olisi Suomelle ennennäkemätön PR-jättipotti, arvioi Ylen ulkomaantoimittaja Mika Mäkeläinen.

Korea (hist.)
Mustat autot ajavat sisään Königstedtin portista sisään kartanon alueelle 21. maaliskuuta.
Mustat autot ajavat sisään Königstedtin portista sisään kartanon alueelle 21. maaliskuuta.Markku Ulander / Lehtikuva

Ulkoministeriö ei hiisku Yhdysvaltain ja Koreoiden epävirallisten keskusteluiden tuloksesta ja jatkosta mitään. Suppeasta tiedotteesta voi kuitenkin päätellä, että Suomen tapaamista alettiin suunnitella jo viime vuoden puolella.

Näitä diplomaattien ja tutkijoiden epävirallisia keskusteluita ruksailtiin kalenteriin siis jo aikana, jolloin ydin- ja ohjuskokeet kiristivät maiden suhteita ja jolloin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sekä Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un uhittelivat ydinnapeillaan.

Kyse ei siis ole yllättävän poliittisen suojasään inspiroimasta läheisyyden puuskasta, vaan pitkäjänteisestä pohdiskelusta sen suhteen, mistä maat ylipäätään voivat aikanaan neuvotella ja miten luottamusta vähitellen rakennetaan maailman tiukimmin vartioidun rajan yli.

Kun ulkoministeriön mukaan ”rakentavaa mielipiteenvaihtoa” käytiin ”myönteisessä ilmapiirissä”, voi päätellä, ettei Königstedtin kartanossa Vantaalla ainakaan isketty nyrkkiä pöytään, mutta toisaalta tiedotteessa ei myöskään kerrota konkreettisesta etenemisestä.

Eteläkorealaisilta edustajilta irtosi sen verran lisää, että heidän käsityksensä mukaan tapaaminen sujui erittäin myönteisesti. Hyvä niin.

Königstedtin kartanon lisäksi Koreat ovat neuvotelleet maidensa välisellä rajalla Panmunjomissa. Niistä neuvotteluista on kerrottu avoimemmin.

Etelä-Korean tuorein veto kuultiin tänään. Presidentti Moon Jae-in haluaisi kolmen valtion huippukokouksen, jossa Trumpin ja Kimin lisäksi olisi paikalla myös Moon.

Moonin kunnianhimoisena tavoitteena on saavuttaa rauhansopimus, jolla korvattaisiin Korean sodan jälkeinen aseleposopimus.

Pakettiin kuuluisivat suhteiden normalisointi ja ydinaseiden uhan poistaminen.

Sitä ennen lähentymistä harjoitellaan monessa paikassa ja monella tasolla.

Ulkoministeriön osastopäällikkö Kimmo Lähdevirta luki paperista tiedotteen Korea-neuvottelujen päätteeksi.
Ulkoministeriön osastopäällikkö Kimmo Lähdevirta luki paperista tiedotteen Korea-neuvottelujen päätteeksi.Risto Mattila / Yle

Tässä kuvaan tulevat myös K-poppareitten minihameet. Kun Pohjois-Korea propagoi olympialaisten aikaan kulttuuriesityksillä Etelä-Korean puolella, nyt on Etelä-Korean kulttuuri-invaasion vuoro.

Kymmenen päivän päästä Pohjois-Korean puolelle lähtee 160 K-popin tähteä ja muuta esiintyjää, joiden on määrä pitää Pohjois-Koreassa konsertteja.

Red Velvet (Punainen sametti) ja Girls’ Generation (Tyttöjen sukupolvi) -yhtyeet edustavat sellaista salaviihdettä, jonka kuuntelusta joutuu Pohjois-Koreassa normaalisti vankilaan. Nyt K-popin tähdet pääsevät esiintymään julkisesti, epäilemättä tarkkaan valitulle puolueuskolliselle yleisölle.

Kulttuurien yhteentörmäys on huimaava. Ilmankos Etelä-Korean pääneuvottelija huokaisi, että oli vaikeaa sopia kappaleista, jotka kelpaisivat kummallekin Korealle.

Mitä tästä kaikesta ajattelee Pohjois-Korea? Pohjois-Korea ei ole vielä edes omalta osaltaan varmistanut tietoa huipputapaamisesta Trumpin kanssa.

Ulkomailla on spekuloitu, että kiristyneet Pohjois-Korean vastaiset pakotteet ovat ajaneet Pohjois-Korean taloudelliseen umpikujaan, minkä takia sen on pakko ottaa sovinnollisempi linja.

Tämä on ilmeisesti ärsyttänyt Pohjois-Koreaa niin paljon, että maan virallinen propagandatoimisto kommentoi vihdoin Pohjois-Korean neuvottelulähtökohtia.

Pohjois-Korean mielestä sen aloitteet ovat osoitus maan voimasta ja itseluottamuksesta eikä suinkaan heikkoudesta.

Nyt sitten tiedämme senkin.

Pohjois-Korean retoriikan tunneskaala vaihtelee äärimmäisyydestä toiseen. Milloin globaali ydintuho on hiuskarvan varassa, milloin taas rauha odottaa oven takana. Se, että Pohjois-Korean ydinaseiden tuhovoimalla ei tällä kertaa retosteltu, kertoo että Pohjois-Korean ilmapuntarissa sää on nyt harvinaisen hyvä.

Ja mitä tästä kaikesta kostuu pieni Suomi? Olympiadiplomatian sijaan meidät tunnetaan saunadiplomatiasta, ja Koreassa sauna tunnetaan hyvin.

Sen verran ulkoministeriön osastopäällikkö Kimmo Lähdevirta paljasti Königstedtin neuvotteluiden jälkeen, että saunassa ei korealaisvieraita käytetty. Olisikohan pitänyt? Löylyä kiukaalle ja ovi kiinni. Ulos saisi tulla vasta kun olisi sovittu ydinaseriisunnasta.

Melkein kaikkea muuta Pohjois-Korean ydinasekehittelyn lopettamiseksi onkin jo tuloksetta kokeiltu.

Jos muuten Suomi jostain historian oikusta – ja ulkoministeriön aktiivisen lobbaamisen tuloksena – saisi isännöitäväkseen Trumpin ja Kimin huippukokouksen, se olisi ennennäkemätön PR-jättipotti, joka jättäisi varjoonsa Etyj-huippukokouksen ja kaiken mitä Suomessa on tällä saralla koskaan järjestetty. Toukokuussa Helsingin nietoksetkin olisivat toivottavasti ohentuneet.

Näin suurta saalista kannattaa tavoitella, vaikka ei mitään saisikaan. Luultavasti sitä myös kalastellaan, koska kukaan ei halua asiaa kommentoida.