Herätys: Zuckerberg suostuu kongressin kuultavaksi, Talvivaaran ympäristörikosjutussa tuomio, etelään lunta ja liukasta

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Mark Zuckerberg
Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark ZuckerbergAlberto Estevez / EPA

Zuckerberg käyttäjätietokohusta: "Todistan mielelläni kongressissa"

Mark Zuckerberg on kommentoinut, ettei Facebookin olisi pitänyt vuonna 2015 luottaa analytiikkayhtiö Cambridge Analyticaan, joka lupasi tuhota keräämänsä Facebook-datan. Useat yhdysvaltalaiset poliitikot ovat vaatineet, että Zuckerberg tulee itse selittämään kongressille, miten Cambridge Analytica käytti väärin Facebookin tietoja.

Rankassa suuri lakkopäivä

Tuhannet eläkeläiset osoittivat mieltään presidentti Macronin politiikkaa vastaan Pariisissa.
Tuhannet eläkeläiset osoittivat mieltään presidentti Macronin politiikkaa vastaan Pariisissa.Juha Nurminen / Yle

Ranskassa julkisen alan työntekijät lakkoilevat ja osoittavat tänään mieltään vastalauseena presidentti Emmanuel Macronin suunnitelmille vähentää virkamiehiä. Suuri osa päiväkodeista ja kouluista pysyy kiinni. Lakkojen odotetaan sotkevan pahoin myös julkista liikennettä. Lisää lakkoja on luvassa myöhemmin keväällä.

Taas Talvivaaran tuomiopäivä: Kokosimme ympäristörikosjutun keskeiset käänteet

Henkilöt kävelevät kaivoksella.
Niko Mannonen / Yle

Rovaniemen hovioikeus antaa tänään tuomion Talvivaaran ympäristörikosjutussa. Kainuun käräjäjäoikeuden käsittelyn jälkeen sekä tuomitut Talvivaara-pomot, syyttäjä, Kainuun ELY-keskus sekä yksityishenkilö valittivat hovioikeuteen. Syyttäjät vaativat neljälle syytetylle ehdollisia vankeusrangaistuksia törkeästä ympäristön turmelemisesta.

Sote vie 300 miljoonaa euroa Uudeltamaalta – Tätä säästöt voisivat tarkoittaa pääkaupunkiseudulla

Grafiikka
Hilppa Hyrkäs / Yle Uutisgrafiikka

Pääkaupunkiseudun kuntien sote-kapina kiihtyy. Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren sote-vetoomus julkaistaan tänään. Vetoomuksessa Helsinki pyrkii viestimään valtion suuntaan, miksi sote ei sovi Uudellemaalle ja pääkaupunkiseudulle. Alustavien laskelmien mukaan Uudenmaan tulisi säästää 300 miljoonaa euroa sote-palveluistaan soten ensimmäisenä vuotena.

Torstaiksi etelään lunta ja liukasta, pohjoiseen poutaa

Torstai-iltapäivän sää.
Yle Sää

Tänään matalapaine liikkuu Suomen yli, ja maan etelä- sekä keskiosassa lunta tulee monin paikoin, kertoo Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi. Lumikuurot voivat olla paikoin sakeita ja keli sen myötä huono tai hetkittäin erittäin huono. Pohjoisessa on poutaista ja aurinkoista.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.