1. yle.fi
  2. Uutiset

Perun presidentti eroaa – eroilmoitus vain tunteja ennen äänestystä virkasyytteestä

Perun kongressin oli tarkoitus äänestää torstaina presidentin asettamisesta virkasyytteeseen.

Peru
Silmälasipäinen mies pitelee mikrofonia ja puhuu, osoittaa samalla toisellaan kädellään etuviistoon. Taustalla on yleisöä, mm. perinteiseen perulaiseen lakkiin pukeutunut nainen.
Perun presidenttiehdokas Pedro Pablo Kuczynski tervehti kannattajiaan kampanjatilaisuudessa Arequipassa kesäkuussa 2016.Freddy Salcedo / EPA

Perun presidentti Pedro Pablo Kuczynski on ilmoittanut jättäneensä eroanomuksensa maan kongressille.

Kuczynski ilmoitti erostaan keskiviikkona kansalle pitämässään puheessa. Eroilmoitus tuli vain päivää ennen kuin maan kongressi olisi äänestänyt presidentin asettamisesta virkasyytteeseen.

79-vuotiaan presidentin on väitetty sotkeutuneen brasilialaiseen rakennusyhtiöön liittyvään korruptioskandaaliin. Kuczynski on kiistänyt väitteet korruptiosta, mutta hän katsoi eronsa olevan ”parasta maalle”.

Paine presidentin ympärillä kasvoi aiemmin keskiviikkona, kun oppositio kertoi hänen yrittäneen ostaa ääniä ennen kongressin virkasyyteäänestystä.

– Tässä vaikeassa tilanteessa, joka epäreilusti leimaa minut syylliseksi, on minulta paras teko maallemme erota presidentinvirasta, Kuczynski sanoi tv-puheessaan.

Perun varapresidentin ja Perun Kanadan-suurlähettilään Martin Vizcarran odotetaan nousevan presidentiksi.

Pedro Pablo Kuczynski voitti perun presidentinvaalit kesällä 2016. Hän on entinen Perun pääministeri ja investointipankkiiri, joka on työskennellyt muun muassa Maailmanpankissa ja Kansainvälisessä valuuttarahastossa IMF:ssä. Kuczynski lupasi vaalikampanjassaan kitkeä korruptiota ja vilkastuttaa Perun talouskasvua.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi