Hyppää sisältöön

Ranskan entisen presidentin vaalirahasotkuista virallinen tutkinta: Sarkozyn epäillään saaneen miljoonia Libyan diktaattorilta

Nicolas Sarkozyn korruptioepäilyt liittyvät hänen vuoden 2007 presidentinvaalikampanjaansa.

Nicolas Sarkozy ja Muammar Gaddafi kuvattuna Libyassa vuonna 2007. Kuva: Sabri Elmhedwi / EPA

Ranskan entinen presidentti Nicolas Sarkozy on nimetty rikosepäillyksi ja hänen toimistaan on aloitettu virallinen tutkinta. Sarkozyn epäillään ottaneen vastaan miljoonia euroja laitonta vaalirahaa Libyan edesmenneeltä diktaattorilta Muammar Gaddafilta.

Sarkozy toimi Ranskan presidenttinä vuosina 2007–2012. Gaddafin hallinnon epäillään rahoittaneen juuri vuoden 2007 voittoisaa vaalikampanjaa noin 50 miljoonalla eurolla.

Kampanja-avustusten yläraja oli tuolloin 21 miljoonaa euroa. Epäillyt rahansiirrot rikkoisivat myös muita lakeja: Ranskassa ulkomainen vaalirahoitus on kielletty ja vaalirahan lähteet pitäisi ilmoittaa.

Tapauksen selvittely alkoi jo viisi vuotta sitten, mutta se nousi tällä viikolla uudestaan otsikoihin, kun Sarkozy otettiin kiinni kuulusteluja varten. Hän pääsi keskiviikkona vapaaksi kahden päivän kuulustelujen jälkeen.

Ranskassa käytetään termiä "alustavan syytteen nostaminen", kun henkilö nimetään virallisesti epäillyksi ja rikostutkinnan kohteeksi. Se tarkoittaa, että tutkintatuomareilla on vahva syy epäillä rikosta. Alustavasta syytteestä voidaan kuitenkin tutkinnan edetessä luopua eikä se aina johda oikeudenkäyntiin.

Sarkozy on kiistänyt syytteet. Ranskalaismedia on siteerannut hänen oikeudelle antamaansa lausuntoa, jossa Sarkozy sanoo olevansa syytettynä pelkästään Gaddafin ja tämän lähipiirin sanomisten perusteella, ilman fyysisiä todisteita.

Lue myös:

Ranskan ex-presidentti Sarkozy poliisin huostassa vaalirahasotkujen takia