Kelirikosta ennustetaan vaikeaa Hämeeseen

Maanteiden kuntoon vaikuttaa paitsi vaikea kelirikko, myös talviset vauriot.

kelirikko
Syksyn kelirikkoa Nokian Sorvantiellä
Myös kevätsateet kiusaavat helposti maanteitäAntti Eintola / Yle

Kevään kelirikkokaudesta odotetaan edellisvuosia vaikeampaa Hämeessä. Tosin kelirikon esiintymisessä voi olla suuria alueellisia eroja.

Lisäksi kelirikko riippuu ratkaisevasti alkavan kevään säistä. Aurinkoiset ja tuuliset päivät ja yöpakkaset kuivattavat tienrunkoa ja helpottavat kelirikkotilannetta. Sateet sen sijaan nopeuttavat roudan sulamista ja pehmentävät sorateiden pintoja.

Kun kevät edistyy, voi tiestöllä syntyä päivittäin yllättäviä vaurioita, mikä edellyttää erityistä varovaisuutta ajoneuvojen kuljettajilta. Tienpitäjä varoittaa kelirikkoalttiista teistä kelirikkovaroitusmerkeillä.

Maanteissä paljon vaurioita vaikean talven jäljiltä

Poikkeukselliset talviolosuhteet ovat vaurioittaneet päällysteitä normaalia enemmän. Tienpintoja kurmuuttanut sää on muodostanut teihin halkeamia, reikiä ja muita vaurioita. Sateisen syksyn takia teiden rungot olivat hyvin märkiä ennen jäätymistään talven pakkaskaudella. Kevään edistyessä teiden runkoon jäätynyt vesi sulaa, mikä voi aiheuttaa teille suuriakin muodonmuutoksia.

Vaurioituneilla teillä voidaan kelirikkoaikana joutua alentamaan totuttuja nopeuksia. Lisäksi vaurioituneilla osuuksilla ei ehkä pystytä palauttamaan kesänopeuksia ennen päällysteen kunnostamista. Kunnostustöitä saatetaan tänä vuonna tehdä kesäkuulle saakka.