1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. astronomia

Vau, mikä tähtilöytö – oho, se olikin Mars

Kosmologian professori julisti löytäneensä jotain merkittävää tähtitaivaalta – ja tajusi pian mokanneensa pahemman kerran

astronomia
Planeetta Mars Hubble-avaruusteleskoopin kuvaamana.Robesus Inc.

Aina ei mene oppineillakaan ihmisillä ihan nappiin. Tämän joutui karulla tavalla huomaamaan eteläafrikkalainen kosmologian professori. Ja nykyisenä someaikana virhe löysi tiensä uutisiin – myös kaukaisissa maissa.

Kapkaupungin yliopistossa työskentelevä professori oli tähtitaivasta tarkkaillessaan törmännyt mielestään johonkin uuteen ja ihmeelliseen. Hän innostui löydöstään niin, että julkaisi sen muutama päivä sitten Astronomers Telegramissa, tähtitieteilijöiden käyttämässä netin viestintävälineessä, jossa tietoa voidaan jakaa nopeasti.

Kuvakaappaus ATel-verkkosivulta.
Kuvakaappaus ATel-sivulta

Viestissään hän kehotti muitakin tarkkailemaan kirkasta kohdetta Trifidisumun ja Laguunisumun suunnalla Jousimiehen tähdistössä.

Kohde oli niin kirkas, että kosmologi arveli löytäneensä jotain aivan poikkeuksellista. Totuus paljastui kuitenkin nopeasti. Kosmologi tajusi, että hänen havaitsemansa kirkas kohde olikin naapuriplaneettamme Mars.

Epäonninen kosmologi joutui korjaamaan ensimmäisen viestinsä Astronomers Telegramissa vain 40 minuuttia myöhemmin: " "ATel 11448:ssa raportoitu kohde on tunnistettu Marsiksi. Vilpittömät pahoittelumme aiemmasta raportista ja sen mahdollisesti aiheuttamasta vaivasta".

Somessakin huomattiiin

Professorin harmillinen moka ei mennyt ohitse somemaailman humoristeilta. Twitterissä hänelle myönnettiin jopa kunniakirja Marsin löytämisestä.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Tapauksesta kirjoittava skymania.com (siirryt toiseen palveluun) huomautti, että kosmisessa mittakaavassa Mars on vain pölyhiukkanen.

Professori itse lupasi jatkossa tarkistaa havaintonsa useampaan otteeseen.

Lue seuraavaksi