SDP haluaa tulevaisuudenuskoa luovia uudistuksia – 10 keinoa eriarvoistumisen estämiseksi

SDP pitää eriarvoistumisen kasvun merkittävänä syynä Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ohjelman mukaisia leikkauksia.

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm ja puheenjohtaja Antti Rinne esittelivät puolueensa ehdotuksia eriarvoistumisen vähentämiseksi. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suurin oppositiopuolue SDP on julkaissut 10 kohdan uudistusohjelman eriarvoisuuden vähentämiseksi. Lista on puolueen reaktio professori Juho Saaren työryhmän eilen julkaisemaan raporttiin.

SDP haluaa muun muassa tehdä toisen asteen koulutuksen maksuttomaksi ja pidentää oppivelvollisuutta, tehdä perhevapaauudistuksen heti ja lisätä lapsiperheiden kotipalveluita.

Lisäksi SDP vahvistaisi nuorisotakuuta ja aikuisten osaamisohjelmaa sekä uudistaisi sosiaaliturvaa. Kansan- ja takuueläkettä SDP nostaisi 36 euroa kuukaudessa kaikille, joiden työeläke on alle 1400 euroa kuukaudessa.

– Nämä ovat kaikki keinoja ehkäistä eriarvoisuutta. Kyse on arvovalinnoista ja meidän vaihtoehtomme vähentää eriarvoisuuttaa eikä vain puhu siitä, sanoo SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Esittämiensä uudistusten hinnaksi SDP laskee runsaat 850 miljoonaa euroa. Rahat saataisiin muun muassa korottamalla pääomatuloveroa, karsimalla yrittäjävähennyksiä ja listaamattomien yhtiöiden osinkoverohuojennuksia sekä vakinaistamalla solidaarisuusvero yli 90 000 euroa ansaitseville.

Lue myös: