Kuopion torin laidalle tulee jopa 127 uutta asuntoa suojeltuun taloon – "Tälle paikalle kun tehdään, ihmiset ovat varmasti kiinnostuneita"

Vanhan SYPin talon uusi elämä on viimeisin merkki Kuopion asuntorakentamisbuumista. Katso tästä jutusta kuvat tyhjillään olevan arvorakennuksen sisätiloista.

asuntotuotanto
Vanhaksi SYPin taloksi kutsuttu rakennus Kuopion keskustassa.
Matti Myller / Yle

Kuopion keskustassa alkaa jälleen uusi iso rakennusurakka, kun niin sanottuun vanhaan SYPin taloon aletaan rakentaa. Lehto Asunnot Oy rakentaa taloon ja sen tontille yhteensä jopa 127 uutta asuntoa ja liiketiloja.

Talo sijaitsee aivan torin lähellä Puijonkadulla kaupungintalon viereisessä korttelissa. Sen kadun puoleinen julkisivu on suojeltu ja pitää säilyttää saneerauksessa ennallaan. Korttelin puoleiseen siipeen tulee sen sijaan myös uudisrakentamista.

Uusista asuinhuoneistoista tulee pääsääntöisesti pieniä: niiden keskipinta-ala on 37 neliömetriä. Ylimpiin kerroksiin tulee myös tilavampia, enimmillään 80 neliön huoneistoja. Lisäksi taloon tulee yhteensä 1 190 neliön edestä liiketiloja.

– Nykytrendi on, että pienemmille asunnoille on kysyntää, joten me pyritään tekemään sellaisia, sanoo työpäällikkö Aki Partanen Lehto Asunnot Oy:stä.

Havainnekuva Rakennusliike Lehdon hankkeesta Kuopion Puijonkadulla.
Suojellun talon Puijonkadun puoleinen julkisivu pysyy ennallaan, mutta korttelin puoleiseen siipeen tulee uudisrakentamista.Rakennusliike Lehto

Paikallisten vanhaksi SYPin taloksi kutsuma rakennus on ollut viime ajat käytännössä tyhjillään. Aikaisemmin siinä on ollut muun muassa ruokakauppa ja urheiluliike. Viime vuonna Lehto osti talon jyväskyläläiseltä kiinteistösijoittajalta Royal House Oy:ltä.

Rakennuksessa on ollut sisäilmaongelmia, mutta niistä päästään rakennusliikkeen mukaan saneerauksessa eroon.

Lehto ei ole vielä julkistanut huoneistojen tulevaa hinnoittelua, mutta työpäällikkö Partanen uumoilee sen asettuvan "kahta puolta 5 000 euron" neliöltä. Saneeraus- ja uudisrakentamishanke valmistuu vuonna 2019.

– Tälle paikalle kun tehdään, ihmiset ovat varmasti kiinnostuneita.

SYPin talon naapuritontilla on jo nyt käynnissä toinen rakentamishanke, josta vastaa YIT.

Rakentamisen suunta on kääntymässä – kahdella tavalla

Asentaja sähkökaapilla.
Toni Pitkänen / Yle

Asuntoja rakennetaan nyt koko maassa ennätystahtiin. Esimerkiksi juuri Kuopiossa valmistuu tänä vuonna jopa neljä kertaa niin paljon asuntoja kuin kymmenen vuotta sitten, sanoo Kuopion asuntotoimenjohtaja Katri Hiltunen.

Rakentajat ovat tienneet, että keskustan palvelut kiinnostavat suuria ikäluokkia ja asuntosijoittajia. Ongelma on kuitenkin ollut rakennuspaikkojen puute. Viime vuosina Kuopio on pystynyt tarjoamaan rakennuspaikkoja.

– Puijonlaaksossa valmistuu tänä vuonna eniten uusia asuntoja, mutta keskusta on myös nousussa. Hyvin lähellä keskustaa on paljon kohteita, joissa on mittava määrä asuntorakentamista, Hiltunen sanoo.

Pienemmille asunnoille on kysyntää, joten me pyritään tekemään sellaisia.

Aki Partanen

Lehdon viittaamaa pienten asuntojen buumia on eletty asuntorakentamisessa jo vuosia. Yle kertoi hiljattain, miten kerrostaloasuntojen keskikoko oli kutistunut kymmenen vuoden aikana jopa 20 neliöllä. Nyt suunta on kuitenkin kääntymässä.

– Tänä vuonna nähdään, että keskikoon pieneneminen pysähtyy ja kääntyy kasvuun, Rakennusteollisuuden Itä-Suomen aluepäällikkö Kimmo Anttonen sanoo.

Rakentamisessa on tapahtumassa Anttosen mukaan toisenkinlainen käänne tänä vuonna. Huimaa vauhtia kasvanut asuntorakentaminen alkaa jäähtyä jo tänä vuonna. Vastaavasti teollisuusrakentamisen odotetaan kasvavan elpyneen viennin ansiosta.

Tältä tyhjillään olevassa SYPin talossa näyttää ennen remonttia

SYPin talon sisätiloja ennen remonttia.
Toni Pitkänen / Yle
SYPin talon sisätiloja ennen remonttia.
Toni Pitkänen / Yle
SYPin talon sisätiloja ennen remonttia.
Toni Pitkänen / Yle
SYPin talon sisätiloja ennen remonttia.
Toni Pitkänen / Yle

Täsmennetty 22.3.2018 klo 16:05 asunnot rakentaa Lehto Asunnot Oy, ei Rakennusliike Lehto kuten aiemmin kerrottiin.