Vettä säästävät suihkupäät, vuotavan pöntön korjaus – kokosimme vedensäästövinkit maailman vesipäivänä

HSY:n energia-asiantuntijan mukaan vedenkäytön tulisi olla tarpeenmukaista.

vedenkulutus
Hanasta valuu vettä.
Touko Yrttimaa / Yle

Tänään torstaina vietetään kansainvälistä maailman vesipäivää. Yle kokosi sen vuoksi vedenkäyttövinkkejä Helsingin seudun ympäristöpalvelujen eli HSY:n sivuilta.

Motivan mukaan (siirryt toiseen palveluun) keskimääräinen vedenkulutus Suomessa on 140 litraa asukasta kohden vuorokaudessa, WWF laskee kulutuksen olevan noin 150 litraa. Kotitalouksissa kuitenkin kulutetaan vettä kovin vaihtelevasti.

HSY:n Ilmastoinfon energia-asiantuntija Teemu Kettusen mukaan vedenkäytössä olisi hyvä pitää mielessä ajatus, että käytetään se mikä on tarpeen.

– Sellainen asenne olisi hyvä, että vedenkäyttö on tarpeenmukaista. Sillä päästään pitkälle. Hyvin pitkät lämpimät suihkut isolla virtaamalla alkavat tuntumaan jo lompakossa.

– Arvioisin, että kulutuksessa on menty alaspäin, kun laitteet kuluttavat vähemmän vettä. Pyykinpesukoneet ja astianpesukoneet ovat aika vesipihejä, sitä kautta on varmasti kulutus alentunut.

Kettusen mukaan vettä voidaan säästää melko yksinkertaisilla keinoilla.

– Vettä säästävät suihkupäät on yksi parhaista keinoista. Sitten voi katsoa, että vuotaako vessanpönttö.

– Ja jos on taloyhtiön hallituksen jäsen, niin sitten kannattaa mitata se oma virtaama. Jos se on kovin korkeaa, niin sitten voi ehdottaa vakiopaineventtiilin asentamista taloyhtiöön, Kettunen vinkkaa.

Lisää aiheesta:

Miljardit ihmiset kärsivät vesipulasta – Kolme suomalaisyritystä kantaa kortensa kekoon ongelman ratkaisemiseksi