Harvian osakeanti ylimerkittiin – kaupankäynti osakkeella alkanut vaisusti

Pääomasijoitusyhtiö CapMan osti enemmistön muuramelaisesta saunavalmistaja Harviasta vuonna 2014. Nyt CapMan on listannut Harvian pörssiin.

Muurame
Harvian kiukaita
Isto Janhunen / Yle

Kaupankäynti saunavalmistaja Harvian osakkeilla on alkanut Helsingin pörssin pre-listalla.

Kauppaa on pörssin ensimmäisen tunnin aikana käyty melko vähän, ja hinta on asettunut muutamia senttejä osakeannin viiden euron yläpuolelle.

Korkeimmillaan muuramelaisyhtiön osakkeista on saanut 12 senttiä antihintaa enemmän, alimmillaan voitto on jäänyt neljään senttiin osakkeelta.

Jos osakkeita on ostanut osakeannin minimimäärän, eli sata kappaletta, voittoa olisi myynnillä tehnyt enimmillään 12 euroa, mutta kaupankäyntikulut huomioiden myyjä olisi todennäköisesti jäänyt hivenen tappiolle.

Osakeantien yhteydessä osa osakkeista päätyy yleensä saman tien myyntiin. Näin lienee nytkin, ja Harvian osakkeen todellinen hinta hahmottuu vasta ajan kanssa.

Harvian talous on hyvä, ja se saattaa osoittautua hyväksi osinkoyhtiöksi. Yhtiön tavoitteena on jakaa osinkoina vähintään 60 prosenttia nettotuloksestaan. Viime vuoden tuloslukujen perusteella tämä tarkoittaisi vähintään 18 senttiä osakkeelta.

Suhteessa osakkeen hintaan Harvian osinko on Helsingin pörssin keskitasoa, mutta yhtiö kertoo, että sen tavoitteena on kasvattaa osinkoa säännöllisesti.