1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koira

Osaako koirasi jo ravintolaetiketin? "Ihmisetkään eivät saa käyttäytyä tökerösti"

Koiran kanssa ei kannata mennä ravintolaan harjoittelemaan käytöstapoja, vaan etiketin on oltava hallussa jo kotona. Erikoisessa ympäristössä odottamatonkin asia voi säikäyttää koiran.

Pieni koira istuu ravintolan lattialla ihmisen jalkojen juuressa. Ihmisellä on kädessään koiran talutushihna.
Muutamia ohjeita koiran ravintolakäyntiä varten.

KAJAANI Ruoka-annokset tuoksuvat, ohi suhahtaa tarjoilijoita ja naapuripöydässä lapsiperheen kuopukselta putoilee ruoanrippeitä syöttötuolin juurelle.

Lakiasetus on sallinut koirakävijät ravintoloihin jo vuonna 2012, joten ne ovat jo osa monen ravintolan arkea. Kaikki lemmikit eivät kuitenkaan ole tottuneet ravintolaympäristöön, jossa yllättävätkin asiat voivat säikäyttää koiran.

Koira aistii ympäristöä eri tavalla kuin ihminen. Esimerkiksi lattia voi olla koiran tassun alla liukas, kiiltää kummallisesti tai heijastella valoa. Rekun on hyvä antaa tutustua lattiapintaan ja kokeilla sitä tassun alla.

– Jos lattiapinnoilla on ollut haasteita, kannattaa harkita lähteekö uuteen kahvilaan, eläinalan yrittäjä Teija Viljanmaa sanoo.

Paltamolaisella Viljanmaalla on pitkä kokemus erityisesti koirien parissa. Hän kouluttaa koiria ja kissoja sekä pyörittää eläinhoitolaa.

Kajaanilaisessa ravintola Anorakissa istuskelleet Maria Niemi ja Iida Oinonen sallivat hyväkäytöksiset koirat ravintoloissa. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Reissanneet ja koiranäyttelyissä käyneet koirat ovat todennäköisesti tassutelleet monenlaisilla lattioilla, mutta kotikoiran kokemukset vieraista paikoista saattavat olla pääosin eläinlääkäriasemilta.

– Niistä ei ehkä tule ne miellyttävimmät muistikuvat koiralle, Viljanmaa sanoo.

Lisäksi koira kuulee eri taajuuksia kuin ihminen, joten ravintolan äänet voivat olla koiralle häiritsevän kuuloisia. Kennelliitto suosittelee välttämään koiran kanssa ravintoloita, joissa soi kovaäänistä musiikkia.

Koirajärjestö on koonnut tuoreille koiranomistajille jaettavaan materiaaliin koirien ravintolaohjeita. Kennelliiton ohjeissa kehotetaan muun muassa pitämään koira talutushihnassa ja pitämään huolta siitä, että koira ei häiritse muita asiakkaita.

Viime hetken vinkit mustille

Hetki ennen ravintolaan menoa koira on ulkoilutettava kunnolla, jotta lemmikki purkaa energiaa ja saa tehtyä tarpeensa.

– Koiran pitää olla sisäsiisti, ettei se nosta jalkaa pöydänjalkaan vasten, Viljanmaa sanoo.

Suomen Kennelliiton näyttelysihteeri Maarika Wallenius vinkkaa, että koirasta saa purettua ylimääräistä energiaa keskittymistä vaativalla leikillä. Hän antaa esimerkiksi ongelmanratkaisutehtävät kuten etsinnän tai leikit, joissa koiran on käytettävä hajuaistiaan.

– Se nukahtaa paremmin ja rentoutuu ravintolaan nukkumaan, kun sillä ei ole tarve touhottaa.

Puhtaus on puoli ruokaa, eli ravintolaan ei sovi saapastella sisään kuraisena. Viljanmaa suosittelee välttämään myös karvanlähtöaikaa.

– Silloin varisee valtavasti karvoja. Seuraavakin asiakas huomaa, että on koira vieraillut, Viljanmaa sanoo.

Ruuanhimoa voi saada hillittyä, jos koira on saanut oman ruokansa ennen ravintolaa.

Sosiaalinen koira tulee toimeen erilaisten ihmisten ja koirien kanssa. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Ihanteellisessa tilanteessa koira asettuu ravintolassa omistajansa jalkojen juureen pöydän alle. Koira ei pidä ääntä, kerjää tai lähde ohi kulkevien ihmisten tai lattialle pudonneiden ruoanrippeiden perään.

– Kun koira on tapakoulutettu, sille voidaan näyttää paikka ja sanoa, että "maahan", Wallenius sanoo.

Isännän ja emännän on oltava varma, että koira on niin sosiaalinen ettei se hätkähdä.

Maarika Wallenius

Käskyyn tottunut koira käy osoitettuun paikkaan makaamaan ja rentoutuu.

Koiraseurueelle hyvä ravintolapöytä on riittävän tilava ja sijaitsee esimerkiksi ravintolan nurkassa tai muutoin poissa ulko-oven läheisyydestä.

– Koira kaipaa henkistä ja fyysistä tilaa siihen, ettei sitä ala jännittää vieraat ihmiset, Viljanmaa sanoo.

Nuoren koiran treeni

Viljanmaan mielestä koiran ravintolakäynti on onnistunut, jos osa asiakkaista ei edes huomaa koiran tulleen paikalle tai olleen ravintolassa.

– Yrittäjienkin on helpompi hyväksyä koirat silloin, kun niistä ei tule haloota ravintolassa.

Koira osaa ravintolassa vain ne asiat, joita sen kanssa on harjoiteltu etukäteen. Jos koira on saanut syödä kotona lattialle pudonneita ruokia, se lähtee makupalojen perään myös ravintolassa.

Koirat ovat kuitenkin elämässä mukana, joten miksi niitä ei voisi ottaa mukaan.

Iida Oinonen

Käytöstavat on hyvä olla hallussa jo pelkästään koiran oman terveyden vuoksi. Herkkujen popsiminen lattialta on koiralle riski, jos se on jollekin ruoka-aineelle allerginen tai saa suuhunsa jotakin muutoin epäsopivaa.

Peruskäskyt, kohtaaminen erilaisten ihmisten ja koirien kanssa sekä rauhoittuminen kuuluvat osaksi koiran koulutusta. Viljanmaan mukaan juuri rauhoittuminen on koirille usein vaikea taito, jota on harjoiteltava.

– Koirissa on aika paljon sellaista vilkkautta, että ne haluavat reagoida paljon asioihin.

Syynä on Viljanmaan mukaan koirien jalostaminen erilaisiin harrastuksiin, joissa koiran nopea reagointi on hyödyksi.

Omistajan on tunnettava hyvin koiransa yksilöllinen elekieli. Stressaantunut koira voi esimerkiksi läähättää tai vinkua. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Viereiseen ravintolapöytään voi tulla millainen ihminen tahansa: silittämään pyrkivä lapsi tai humalainen. Koiran on tultava toimeen erilaisten ihmisten ja toisten koirien kanssa eli sen on oltava riittävän sosiaalinen ja hyvin sosiaalistettu.

Sosiaalistaminen tarkoittaa koiran totuttamista pennusta saakka erilaisiin ympäristöihin, ihmisiin, tilanteisiin ja eläimiin. Näitä taitoja harjoitellaan koiran kanssa pennusta saakka tarjoamalla kokemuksia erilaisista paikoista ja kohtaamisista.

– Ravintolakäynti voisi olla hyödyksi nuorehkolle koiralle, jonka tulee sosiaalistua, oppia rauhoittumaan ja oppia sietämään ympärillä olevia asioita.

Yrittäjienkin on helpompi hyväksyä koirat silloin, kun niistä ei tule haloota ravintolassa.

Teija Viljanmaa

Viljanmaa lisää, että tässäkin asiassa nuoren koiran harjoittelu on aloitettava muualta kuin suoraan ravintolasta.

Oman lemmikin eleet on tunnettava hyvin. Stressaantunut koira esimerkiksi läähättää, vinkuu, tärisee tai on rauhaton.

– Isännän ja emännän on oltava varma, että koira on niin sosiaalinen, ettei se hätkähdä tilanteista, joissa ihminen lähestyy sitä esimerkiksi pikkaisen omituisesti, Wallenius sanoo.

Vaikka koira olisi tottunut kaikenlaisiin ihmisiin, päihtynyt pubiporukka ei ole koiralle hyvää seuraa. Juopuneiden äänenvoimakkuus nousee, kädet heiluvat tavallista enemmän ja askel saattaa huojahdella.

– Tulee helposti eleitä ja ääniä, jotka koiran näkökulmasta voivat olla aggressiivista käyttäytymistä, vaikka eivät sitä todellisuudessa ole, Wallenius sanoo.

Salonkikelpoiset ovat tervetulleita

Kajaanilaisen ravintola Anorakin yrittäjä Joonas Sirviö sanoo, että asiakas saa tulla koiran kanssa hänen ravintolaansa ilman ennakkoilmoitusta. Jos ravintolassa olisi asiakkaana koira-allergikko tai koiraa pelkäävä ihminen, hän pyytäisi koiranomistajaa poistumaan.

– Jos vähänkään näyttää siltä, että joku asiakas ahdistuu tilanteesta tai koira ei ole niin sosiaalinen kaveri, päätökset tehdään tilanteen mukaan, Sirviö sanoo.

Sirviö korostaa käytöstapojen tärkeyttä. Yrittäjä tekee lopullisen päätöksen siitä, saako lemmikkikoira tulla ravintolaan tai kahvilaan.

– Ihmisetkään eivät saa käyttäytyä tökerösti, vaan silloin ystävällisesti pyydetään poistumaan niin ihmisiä kuin koiriakin. Siinä tullaan omistajan vastuuseen, ja maalaisjärkeä saa käyttää niissä tilanteissa, Joonas Sirviö sanoo.

Yrittäjä Joonas Sirviö kertoo, että ravintola Anorakissa on käynyt jonkun verran asiakkaita koirien kanssa. Tällä kertaa mukana oli hänen oma labradorinnoutajansa Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Ravintolassa istuskelevat Iida Oinonen ja Maria Niemi eivät ottaisi omia koiria mukaan ravintolaan.

– En ehkä ottaisi, koska sillä ei ehkä olisi käytöstapoja, Oinonen sanoo.

Myös Niemellä on samanlaisia ajatuksia omasta lemmikistään.

– On sen verran vilkas tapaus, että se ei pysyisi paikallaan täällä.

Jos koira saisi valita, se todennäköisesti valitsisi vapaan liikkumisen ja hajujen seuraamisen luonnossa mieluummin kuin ravintolan pöydänalusen. Toisaalta koiraa sanotaan ihmisen parhaaksi ystäväksi.

– Koirat ovat kuitenkin elämässä mukana, joten miksi niitä ei voisi ottaa mukaan tänne kaupungille ja elämän rientoihin? Iida Oinonen pohtii.

Korjaus 30.4.2018 kello 11.14: Korjattu Maarika Walleniuksen titteli. Jutussa oli aiemmin virheellisesti, että Wallenius on Koiraliiton näyttelysihteeri. Wallenius on Suomen Kennelliiton näyttelysihteeri.