Perussuomalaisten valtuutettu hermostui turvapaikanhakijoiden kouluvierailusta: "Halutaanko esitellä lapsimorsiamia?"

Perussuomalaisten valtuutettu Marko Koskinen kyseli avoimessa Facebook-päivityksessään alatyylisin ilmaisuin esimerkiksi halutaanko turvapaikanhakijoiden kouluvierailulla muokata lasten mieliä. Kiteen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja aikoo puuttua asiaan.

Kitee
Perussuomalaisten ilmapallo.
Henrietta Hassinen / Yle

Tiistaina Kesälahden koululla vieraili turvapaikanhakijoita kertomassa elämästään ja taustoistaan osana normaalia koulun kansainvälisyystoimintaa, koulun rehtori Lilja Konttinen-Miinalainen kertoo.

Vierailu oli liikaa perussuomalaisten kiteeläiselle kaupunginvaltuutetulle ja puolueen Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtajalle Marko Koskiselle. Hän kyseenalaisti vierailun alatyylisin ilmaisuin väritetyllä kirjoituksella Facebookissa.

Koskinen kirjoitti muun muassa:"Mielessä käy monenlaisia ikäviä asioista, ihan sen hetkisistä käytännön riskeistä alkaen. Entä jos näille "vierailijoille" olisi tullut jostain korkeammalta taholta viesti, että joku korkeampi tarvitsee muutaman uhrin...?"

Lisäksi Koskinen kyselee: "Halutaanko näille kunniakansalaisille, jotka eivät ole edes kansalaisiamme, esitellä lapsimorsiamia vai mitä tällaisella vastuuttomuudella haetaan?"

Vuorokautta myöhemmin Marko Koskinen sanoo, että kirjoituksen julkaisussa olisi pitänyt käyttää enemmän harkintaa.

– Jos olisin arvannut mitä tästä syntyy, niin en olisi kirjoittanut. Nyt lipsahti.

Facebook poisti sisällön ilmiannon perusteella, se ehti olla julkinen muutamia tunteja.

– Hyväksyin poiston. Olisin voinut julkaista tekstin hieman nätimmin muotoiltuna, mutta en halunnut. Kirjoittelen Facebookiin vähän mitä sylki suuhun tuo, huumorillakin, en hae sillä mitään erityistä huomiota. Se on sellainen aikuisten leikkikenttä, Koskinen kertoo.

Tuleeko seurauksia?

Koskinen kertoo kantavansa vastuunsa, vaikka ei usko, että tekstistä tulee seuraamuksia.

Kiteen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sinikka Musikka (kesk.) sai kuvakaappauksen Koskisen tekstistä Yleltä.

– Tämä ei ole missään nimessä linjauksemme mukainen kirjoitus. Paheksun tätä. Yritin jo tavoittaa Markon (valtuutettu Koskinen), että olisin keskustellut asiasta. Tämä menee ilman muuta eteenpäin, ei tällaista voi luottamushenkilöltä hyväksyä, Musikka sanoo.

Musikka kertoo, että asiaa käsitellään viimeistään ensi viikolla, ehkä jo aiemmin. Seurauksia hän ei lähde spekuloimaan.

Kiteellä toimii SPR:n vastaanottokeskus, jossa asuu noin 150 turvapaikanhakijaa.

– Meille on ollut tästä kansainvälistymisestä myönteisiä vaikutuksista, joista on valtuustossakin puhuttu. Ihmettelen, mikä sai Koskisen taas kääntämään kelkkansa, Musikka kertoo.

Pitkä kansainvälisyys takana

Kesälahden koulun rehtori Lilja Konttinen-Miinalainen kertoo, että kansainvälisyyspainotus on ollut osa koulutyötä jo 1980-luvulta ja sitä aiotaan jatkaa. Rehtori sanoo olevansa koulun vieraiden puolesta pahoillaan tällaisesta palauteesta.

– Jos koulun toiminnasta haluaa antaa palautetta, toivon sitä suoraan tänne koululle. Opettajakunnan kanssa käsittelemme sitten asioita. Tästä asiasta en ole saanut suoraan tänne mitään viestiä, kansainvälisyysohjelmastamme olemme saaneet vain positiivista palautetta. Ikävää, että yhdet vieraat saavat tällaisen osakseen.

Marko Koskinen ei ole ollut koululle yhteydessä.

– Ne on sellaisia tahoja, että en vie sinne mitään palautetta maallikkona, enkä kuulu sivistyslautakuntaan. Yleisen linjan pitäisi olla, että jos emme tunne ihmisten taustoja, niin emme vie heitä ihmisten ja lasten keskelle.

Koskinen kertoo, että hän ei tiedä millaiset taustat kouluvierailijoilla oli, eikä hän aio sitä selvittää.

– Politiikkaa täytyy tehdä siivosti. Keissi on opettanut, että mitä tahansa ei kannata julkaista missään välineessä.