Hauholainen yrittäjä haluaa siivun Suomeen tulevista turisteista: "Lappi on jo täynnä kiinalaisia tai singaporelaisia"

Hämeenlinnan Hauho kiinnostaa nyt turisteja: ulkomaiset vieraat haluavat metsään, saunaan, pilkkimään ja pulkkamäkeen.

Suomeen matkustaminen
Saunasta tulee savua.
Ilorannan suomalainen savusauna on turistille elämys.Petri Lassheikki / Yle

Hauhon Ilorannan yrittäjä Samu Lescelius on saanut Hämeen tämän vuoden maakunnallisen vientipalkinnon. Iloranta on tarjonnut Hauholla täysihoitopalveluja jo 80 vuoden ajan.

Lescelius on markkinoinut ja kehitellyt matkailupaketteja, joilla hän houkuttelee kansainvälisiä matkailijoita Suomeen ja Hämeeseen.

mies istuu isolla aukiolla
Samu Lescelius kertoo, että ulkomaisille turisteille pilkkiminen on ehdoton talven vetonaula, toinen on pulkkamäki.Miki Wallenius / Yle

– Markkinat ovat maailmalla niin erikokoiset kuin täällä Suomessa. Me emme osaa täällä arvostaa näitä lumi- ja räntäsateita, mutta se on monelle eksoottista ja jotkut kaipaavatkin viileämpää ilmaa.

Palkinnon myöntänyt Hämeen Yrittäjät halusi vientipalkinnollaan huomioida tällä kertaa hämäläisen matkailun ja sen ponnistelut kansainvälistymisen eteen.

Suomieksotiikkaa löytyy arjesta

Iloranta Oy:n yrittäjä on pyrkinyt löytämään ulkomaisia asiakkaita Hauholle lomasesongin ulkopuolella.

Kuluneen talvena aikana Ilorannassa on käynyt noin 150 ulkomaalaista vierasta. Vieraat ovat olleet ryhmiä ja leirikoululaisia sekä yksittäisiä piipahtajia.

– He halusivat metsään, saunaan, pilkkimään, pulkkamäkeen sekä saunoivat ja söivät.

Luminen vuodenaika maaseudulla
Iloranta sijaitsee Hauholla, Iso-Roineen rannalla.Iloranta Oy

– Vieraat eivät pysty käsittämään sitä, että järven päällä on jäinen kansi ja siellä alla on kaloja, joita voi myös voi pyytää.

Kesäkuukaudet eivät Ilorannalle ole mikään ongelma. Siitä pitävät vakioasiakkaat huolen. Nyt tavoitellaan uusia asiakkaita marraskuulta huhtikuulle. Tavoite on saada jatkossa syksyn, talven ja alkukevään aikana Hauholle 10-15 erilaista ulkomaista ryhmää.

– Kun pää saadaan auki, niin sitten heitä kyllä tulee. Nyt on tullut kyselyjä ensi syksystä ja talvesta.

Matkanjärjestäjiä käy kaukomaita myöten

Ulkomaisia matkanjärjestäjiä on tuotu maailmalta Suomeen yhteistyössä Finnairin sekä Hämeen ammattikorkeakoulun ja Koulutuskuntayhtymä Tavastian Matkalla kasvuun –yhteistyöhankkeen nimissä.

– Heidät ovat saatava käymään täällä paikan päällä. He eivät lähetä yhtäkään ryhmää tänne, jos eivät ole itse käyneet katsomassa paikat läpi.

Turistit haluavat nähdä myös autenttisuutta ja aitoa elämää.

Samu Lescelius

Talven aikana Hauholla on käynyt matkanjärjestäjiä Japanista, Kiinasta, Australiasta, Singaporesta, Intiasta ja Virosta.

Suomea esitellään matkailumaana, jossa on tarjolla puhdasta ruokaa ja luontoa.

– Sitä he hakevat. Monen ulkomaisen matkanjärjestäjän mielestä Lappi on jo täynnä kiinalaisia tai singaporelaisia. Turistit haluavat nähdä myös autenttisuutta ja aitoa elämää, Samu Lescelius vakuuttaa.