Vaasan liikennevaloissa palavat pian aina vihreät ambulansseille ja paloautoille

Poliisi ei ainakaan vielä liity mukaan järjestelmään.

Vaasa
Liikennevalo näyttää vihreää valoa.
Kalle Mäkelä / Yle

Hälytysajossa oleville ambulansseille ja paloautoille palavat pian Vaasassa aina vihreät liikennevalot. Vuoden mittaan ympäri kaupunkia käyttöön otettava järjestelmä muuttaa valot automaattisesti vihreiksi, kun hälytysajoneuvo lähestyy.

Järjestelmä toimii satelliittipaikannuksella ja langattomilla yhteyksillä. Se osaa ottaa huomioon myös sen, kun hälytysajoneuvolla on tarve kääntyä risteyksestä.

Järjestelmä otetaan käyttöön ensimmäisissä risteyksissä maanantaina, aluksi keskussairaalan lähistöllä Hietalahdenkadulla sekä Vaasanpuistikolla Vaasan ydinkeskustassa.

Vaasan kaupungin suunnittelupäällikkö Pertti Hällilän mukaan valo-ohjaus parantaa risteysturvallisuutta.

– Meillä on ollut kolareita hälytysajoneuvojen kanssa, ja niissä tapauksissa on aina vaikea kysymys, että kumman olisi pitänyt väistää, Hällilä sanoo.

Kaikkiin kaupungin liikennevaloihin järjestelmä saadaan vaihdettua elo-syyskuun vaihteeseen mennessä. Poliisiautoja se ei vielä koske, mutta poliisi voi kytkeytyä siihen mukaan myöhemmin.

Samanlainen järjestelmä on käytössä monissa suomalaiskaupungeissa, kuten Tampereella, Oulussa ja Kuopiossa. Se nopeuttaa hälytysajoneuvojen pääsyä onnettomuuspaikoille.

Tavalliselta autoilijalta se ei vaadi suuria toimenpiteitä.

– Kun vain malttaa odottaa vihreää valoa hälytysajoneuvon mentyä ohi. Kyllä valo vaihtuu vihreäksi sitten aikanaan, Hällilä ohjeistaa.