Nykykoulussa opitaan kertotauluja hyppimällä – eskarilaiset pääsevät Rovaniemellä samaan luokkaan koululaisten kanssa

Sinettä, Rovaniemi
Eskarilaiset Katri Haapasaari, Wiljo Heikkilä ja Maaria Romakkaniemi ovat käyneet esikoulun parakkitiloissa, mutta ensimmäisen luokan he aloittavat upouudessa koulussa.
Eskarilaiset Katri Haapasaari, Wiljo Heikkilä ja Maaria Romakkaniemi ovat käyneet esikoulun parakkitiloissa, mutta ensimmäisen luokan he aloittavat upouudessa koulussa.Maija-Liisa Juntti / Yle

Kolme vuotta parakeissa opiskelleet Rovaniemen Sinetän kylän koululaiset pääsevät ensi syksynä uuteen kouluun. Sinetän monitoimitalo mahdollistaa entistä paremmin nykyisen opetussuunnitelman mukaisen toiminnallisen oppimisen. Lisäksi vertaisoppiminen helpottuu, kun eri-ikäiset lapset saadaan saman katon alle.

– Voidaan opetella sellaisia taitoja, joita kaikki oppilaat tarvitsevat, kuten tunnetaitoja ja yhteistyötaitoja, Ounasjoen peruskoulun toisen luokan opettaja Anu Kinnunen sanoo.

Luokanopettaja Anu Kinnunen kertoo parakkikoulun tilojen toimineen yllättävän hyvin.
Luokanopettaja Anu Kinnunen kertoo parakkikoulun tilojen toimineen yllättävän hyvin.Maija-Liisa Juntti / Yle

Muunneltavissa luokkatiloissa opettaja pystyy myös huomioimaan paremmin erilaiset oppijat.

– Kun hyppimällä kerrotaan kertotaulujen tuloja, niin ne jäävät ihan erilailla osalla oppilaista mieleen, Kinnunen kertoo.

Pulpetissa pönöttäminen jää siis vähemmälle, kun luokasta löytyy liikuteltavia raheja, lukunurkkaus ja sohvaryhmä. Ounasjoen peruskouluun valmistuu myös esimerkiksi 70-paikkainen amfiteatteri. Rehtori Harri Törmäsen mukaan tavoitteena on päästä pois perinteisistä luokkatiloista.

– Sinetässä luonto on lähellä ja sitä pyritään hyödyntämään, Törmänen sanoo.

Uusi koulu lisää vetovoimaa - luokkakoot kasvavat

Sinetän monitoimitaloon muuttaa myös päiväkoti Kullero, jonka uusiin tiloihin mahtuu 15 lasta enemmän kuin vanhaan päiväkotiin. Lisäpaikoille onkin tarvetta, sillä lähikyliin rakennetaan kiihtyvällä tahdilla ja uusi koulu lisää vireän Sinetän kylän vetovoimaa entisestään.

Ounasjoen koulun rehtori Harri Törmänen esittee 0-2-luokkalaisille valmistuvaa tilaa.
Ounasjoen koulun rehtori Harri Törmänen esittee 0-2-luokkalaisille valmistuvaa tilaa.Maija-Liisa Juntti / Yle

Rehtori myöntää, että luokkakoot ovat jo ensi syksynä isoja.

– Jos ajatellaan vaikka 27 nelos-vitosta ja oma lapsi siihen luokkaan, niin on ihan ymmärrettävää, että on huoli siitä, että opettajalla on vähemmän aikaa. Meillä on kuitenkin opetusjärjestelyjä niin, että isoja ryhmiä jaetaan mahdollisimman monessa aineessa, Törmänen toteaa.

Nykyiset oppilasennusteet yltävät vuoteen 2022 asti. Niiden mukaan ekaluokkalaisten määrä kasvaa, mutta toisaalta yläkoulun oppilasmäärä pienenee vuosittain.

– Ylikylän jaVennivaaran yläkouluikäiset eivät enää tule Sinettään, vaan he menevät keskustan suuntaan, joko Korkalovaaran koululle tai Harjoituskoululle. Se helpottaa painetta näiden tilojen suhteen, Törmänen sanoo.

Päiväkodin johtaja Risto Davidila on niin ikään luottavainen uusien tilojen riittävyyden suhteen.

– Entisessä päiväkodissa oli tilaa 50 lapselle ja syksyllä meillä on 75 paikkaa. Kaikissa ryhmissä on vielä tilaa, Davidila kertoo.

Uusi koulu- ja päiväkotirakennus valmistuu heinäkuussa liikuntahallin viereen.
Uusi koulu- ja päiväkotirakennus valmistuu heinäkuussa liikuntahallin viereen.Maija-Liisa Juntti / Yle