Hyppää sisältöön

Jussit jaetaan tänä iltana poikkeuksellisissa merkeissä – saapuuko kohun keskelle joutunut Louhimies juhliin?

Yli miljoona katsojaa kerännyt Aku Louhimiehen ohjaama elokuva Tuntematon sotilas kisaa kymmenessä eri sarjassa tämänvuotisessa Jussi-gaalassa. Louhimies voi saada palkinnon sekä elokuvan tuottajana että ohjaajana.

Ohjaaja Aku Louhimies Tuntemattoman sotilaan kuvauksissa. Kuva: Pasi Murto / AOP

Elokuva-ala kokoontuu tänään perjantaina juhlimaan viime vuoden parhaita elokuvia ja niiden tekijöitä poikkeuksellisissa merkeissä.

Helsingin Kaapelitehtaalla pidettävää tapahtumaa värittää elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen ympärille noussut kohu.

Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas on ehdolla kymmenessä eri sarjassa.

Louhimies voi saada sekä parhaan elokuvan että parhaan ohjauksen Jussin. Hän on yksi Tuntemattoman sotilaan kolmesta tuottajasta, ja parhaan elokuvan Jussi menee tuottajille.

Lisäksi Louhimies on ehdolla parhaan käsikirjoituksen Jussiin yhtenä Ikitie-elokuvan käsikirjoittajista.

Toistaiseksi on epäselvää, osallistuuko ohjaaja koko juhlaan. Louhimies jättäytyi viime hetkellä pois eilisillan suorasta tv-lähetyksestä, mikä saattaisi ennakoida, ettei hän saavu myöskään Jussi-gaalaan.

Jussi-gaalan teemana on tänä vuonna #metoo-kampanja. Illan juhlavieraita on pyydetty kantamaan sen merkiksi valkoista nauhaa.

Ennakkomielenkiinto kohdistuukin siihen, kuinka juhlayleisö käyttäytyy gaalassa. Nähdäänkö sympatianosoituksia Louhimiehen työtapoja arvostelleita näyttelijöitä kohtaan, mielenilmauksia Louhimiehen puolesta, nouseeko aihe esiin palkintopuheissa?

Tuntematon sotilas -elokuvassa näytellyt Jarkko Lahti on kertonut, ettei hän suostu istumaan elokuvan tekijöille varatussa pöydässä. Lahti haluaa näin protestoida Louhimiehen työtapoja.

Louhimiehen ympärille noussut kohu ei vaikuta siihen, kenelle Jussit tänä iltana jaetaan. Jusseista äänestävät Filmiauran jäsenet tekivät päätöksensä palkinnoista jo ennen kohua.

Filmiaurassa on yli 300 jäsentä, jotka toimivat eri tehtävissä elokuva-alalla. Mukana on muun muassa elokuvatoimittajia.

Joukko nimekkäitä näyttelijöitä kertoi Ylelle, että Louhimies on alistanut ja nöyryyttänyt etenkin uransa alussa olevia naisnäyttelijöitä. Yle julkaisi juttunsa asiasta maanantaina.

Louhimies pyysi käytöstään anteeksi samana iltana useaan kertaan Ylen A-studiossa. Hän on pääasiassa kiistänyt väitteet.

Jussi-gaala alkaa MTV3:lla klo 20.