Sipilä odottaa Trumpin tullipäätöstä kesken EU-johtajien illallisen

Myöhään illalla pitäisi selvitä, saako EU poikkeuksen teräksen ja alumiinin suojatulleihin.

tullit
Juha Sipilä
Juha Sipilä Brysselissä 22. maaliskuuta.Aleksi Tuomola / Lehtikuva

BrysselYhdysvaltain pitäisi ilmoittaa tänään illalla kello 23 Suomen aikaa, myöntääkö se Euroopan unionille poikkeuksen teräkselle ja alumiinille määrättyihin suojatulleihin. Asiasta kertoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tavattuaan kauppakomissaari Cecilia Malmströmin EU-huippukokouksen yhteydessä.

Sipilä ei halunnut ennakoida presidentti Donald Trumpin ratkaisua. Trumpin määräämät suojatullit astuvat voimaan huomenna perjantaina. Terästuotteille tulli on 25 prosenttia ja alumiinille 10 prosenttia.

Jos Sipilän ja Malmströmin ennakoima aikataulu pitää, EU-johtajat saavat Yhdysvaltain ilmoituksen suoraan illallispöytäänsä huippukokouksessa, jonka pääaiheita on juuri kauppapolitiikka ja suhtautuminen Yhdysvaltain toimintaan.

– Sen mukaan mitä kuulemme, mietimme ratkaisua, Sipilä sanoi.

Kauppakomissaari Malmström sanoi aiemmin päivällä toivovansa, että Yhdysvaltain kauppaministeri Wilbur Ross suosittaisi presidentti Trumpille EU:n jättämistä suojatullien ulkopuolelle.

Illallisella on määrä keskustella myös Salisburyn hermomyrkkyiskusta. Sipilän mukaan EU-johtajat kytkevät todennäköisesti Venäjän iskuun suoremmin kuin aiemmin on tehty, mutta esimerkiksi uusia pakotteita ei ole odotettavissa.

– Sanktiothan vaatisivat juridisen prosessin. Niistä on tässä vaiheessa vielä aikaista puhua, Sipilä sanoi.

Hän odotti kuulevansa Britannian toiveista pääministeri Theresa Maylta, jonka oli määrä osallistua ennen huippukokousta Pohjoismaiden ja Baltian maiden tapaamiseen.