1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kauppapolitiikka

Euroopan unioni ja kuusi maata välttyvät USA:n tulleilta – ainakin toistaiseksi

USA:n kauppapoliittinen edustaja on vahvistanut kongressissa, että Euroopan unionin lisäksi ainakin Argentiina, Australia, Brasilia ja Etelä-Korea välttyvät teräs- ja alumiinitulleilta.

kauppapolitiikka
Donald Trump tapaa teräs- ja alumiiniteollisuuden johtajia Valkoisessa talossa Washingtonissa.
Donald Trump kertoi tuontitulleista tavatessaan teräs- ja alumiiniteollisuuden johtajia Washingtonissa torstaina.Mandel Ngan / AFP

Uutistoimistot kertovat Yhdysvaltojen kauppapoliittisen edustajan Robert Lighthizerin vahvistaneen, että Euroopan unioni sekä ainakin Argentiina, Australia, Brasilia ja Etelä-Korea välttyvät teräs- ja alumiinitulleilta. Meksiko ja Kanada olivat saaneet vapautuksen tulliuhkista jo aiemmin.

Kongressin talouskomitealle puhunut Lighthizer sanoi, että presidentti Donald Trump "pysäyttää" tullit niiden maiden osalta, joiden kanssa Yhdysvallat käy kauppaneuvotteluita.

Vaikka Euroopan unioni ja kuusi Lighthizerin listaamaa maata välttyvät toistaiseksi tulleilta, on presidentti Trumpin yhä määrä ilmoittaa joukko Kiinaan kohdistuvia tuontitulleja myöhemmin tänään.

EU-johtajat odottivat iltaa

Suojatullien oli määrä astua voimaan huomenna perjantaina. Terästuotteille tulli on 25 prosenttia ja alumiinille 10 prosenttia.

Suomea Eurooppa-neuvoston kokouksessa Brysselissä edustava Juha Sipilä arvioi aiemmin tänään, että tieto presidentti Trumpin päätöksestä tullien suhteen tulisi myöhään tänä iltana.

Kaksipäiväisistä neuvotteluista Yhdysvalloista eilen palannut EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström oli jo aamupäivällä toiveikas sen suhteen, että EU voisi välttyä tulleilta.

Lue myös:

Analyysi: Syttyikö nyt kauppasota? Trumpin terästullit kirvoittivat EU:n uhkaamaan vastatoimilla

EU:n vastatullit iskisivät Trumpin kannatusalueille – Siksi listalle joutuivat harrikat, appelsiinimehu ja kolme muuta asiaa

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi