Oikeusministeri Häkkänen huolissaan USA:n tilasta: ”Trump testaa instituutioiden kestävyyttä”

Washingtonissa vieraileva Suomen oikeusministeri arvioi oikeusvaltion periaatteiden joutuneen Trumpin myötä testiin.

Donald Trump
Jeff Sessions ja Antti Häkkänen.
Yhdysvaltain oikeusministeri Jeff Sessions ja oikeusministeri Antti Häkkänen tapasivat Washingtonissa alkuviikosta.Oikeusministeriö

WashingtonOikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoo suoraan olevansa huolissaan Yhdysvaltain tilanteesta. Washingtonissa vierailevan Häkkäsen mukaan Yhdysvalloissa on Trumpin kaudella tapahtunut oikeusvaltion kannalta huolestuttavia asioita.

– USA:ssa selvästi testataan nyt sellaisia rajoja, joissa ei lähiaikoina ole testiä tehty, hän sanoo.

Presidentti Donald Trump erotti viime toukokuussa liittovaltion poliisin FBI:n johtajan James Comeyn. Lisäksi hän on Venäjä-tutkinnan yhteydessä hyökännyt toistuvasti FBI:tä vastaan.

– Jos joku toimija ajattelee, että hänellä on valtuuksia vähän enemmän kuin lakiin on kirjoitettu, niin siinä testataan yleensä instituutioita. Ne toimintatavat ovat yleensä juurikin tämäntyylisiä, jossa julkisilla lausumilla koetetaan horjuttaa toisia toimijoita.

”Poliitikkojen puheet jo teko”

Häkkänen tapasi Washingtonissa suomalaistoimittajia torstaina samaan aikaan kun entinen varapresidentti Joe Biden ja Trump olivat ottaneet sanallisesti yhteen. Biden sanoi voivansa ”lyödä Trumpia turpaan”, johon Trump puolestaan vastasi Twitterissä samalla mitalla.

– Kyllä tällaista toimintaa pitää jossain määrin huolestuneena seurata. Viime kädessä oikeusvaltiokehitys ylös- tai alaspäin tapahtuu yksittäisillä teoilla. Kun puhutaan valtiojohdosta, niin yksittäiset puheetkin ovat silloin jo tekoja, Häkkänen pohtii.

Oikeusministeri sanoi kokevansa vieraaksi myös oikeudellisten prosessien toimeenpanoon ja toteuttamiseen puuttumisen. Hänen mukaansa Suomessa ei tulisi kuuloonkaan, että oikeusministeri puuttuisi tuomareiden tuomioihin.

Häkkänen sanoi toivovansa, että Yhdysvaltain instituutiot ovat vahvoja ja kestävät Trumpin niille asettaman testin.

”Moni kaipailee kuuden vuoden takaisia aikoja”

Häkkänen seurasi republikaanien puoluekokousta kuusi vuotta sitten Floridassa, Tampassa. Tuolloin republikaanit valitsivat presidenttiehdokkaakseen Mitt Romneyn.

– Moni kaipailee noita aikoja nyt. Varmasti moni ajatteli, että senhetkisten republikaanien, Mitt Romneyn ja muiden linja oli ulkopolitiikassa sitä perinteistä ja ennakoitavaa ja transatlanttisia suhteita arvostavaa toimintatapaa.

Häkkänen sanoo tuoneensa tapaamisissaan Washingtonissa esiin sen kuinka tärkeää toimivat USA:n ja EU:n suhteet olisivat.

– Yritin joka tapaamisessa täällä viedä läpi sitä viestiä, että Venäjä yrittää tehdä sellaista politiikkaa, joka hajottaisi EU:n yhtenäisyyden ja tekisi yksittäisistä jäsenmaista heikompia kansainvälisessä politiikassa.

Häkkäsen mukaan se olisi Suomen kaltaiselle pienelle maalle hankalaa.

Häkkänen kertoo toistaneensa tapaamisissa viestiään, että EU:n ja USA:n yhteistyön olisi syytä toimia, sillä muuten tyhjiön uhkaa täyttää Venäjä ja Kiina omilla säännöillään. Häkkänen arvioi saaneensa viestinsä läpi, ainakin jossain määrin.

Suomen hybridi- ja kyberuhkaosaamisen kiinnostaa

Häkkänen tapasi yhdysvaltalaisen virkaveljensä Jeff Sessionsin alkuviikosta. Ministerit keskustelivat muun muassa hybridivaikuttamisesta ja vaalien turvallisuudesta.

– Yhdysvalloissa on nyt hyvin selvästi herätty tähän vieraiden valtioiden vaalivaikuttamiskysymykseen. Täällä ollaan erittäin tuohtuneita tästä asiasta.

Häkkänen kertoo Sessionsin olleen kiinnostunut Suomen kyberuhka- ja hybridiosaamisesta.

– Sessions ja hallinnon virkamiehet olivat hyvin kiinnostuneita Suomen kokonaisturvallisuusajattelusta, joka lähtee jo siitä, että kouluissa opetetaan medialukutaitoa.

Häkkänen kertoi puhuneensa Sessionsin kanssa kyberturvallisuuden keskustelun jatkamisesta ja yhteisen näkemyksen tiivistämisestä.