Katalonian itsenäisyysjohtaja Puigdemont Suomessa: Muustakin kuin itsenäisyydestä voidaan neuvotella

Kataloniaan yritetään tänään valita uutta aluepresidenttiä. Espanja uhkaa panna hänet vankilaan.

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont
Carles Puigdemont Helsingissä eduskunnassa 22. maaliskuuta.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Maanpakoon Brysseliin lähtenyt Katalonian entinen aluejohtaja Carles Puigdemont on vierailulla Suomessa. Puigdemont pyrkii perustelemaan itsenäisyysmielisten katalonialaisten kantoja muille eurooppalaisille.

Suomen lisäksi Puigdemont on vieraillut Tanskassa ja Sveitsissä. Hän sanoo keräävänsä tukea demokratialle ja ihmisoikeuksien noudattamiselle.

– Katalonian tilanne on ratkaistava demokraattisesti, neuvottelemalla, sanoo Carles Puigdemont.

– Ongelma on, että Espanjan hallitus ei kunnioita itse määräämiensä vaalien tulosta.

Katalonian tilanne jumissa

Katalonian itsenäisyyshanke on ollut pysähdyksissä viime vuoden lopulta lähtien. Espanjan keskushallitus otti Katalonian suoraan hallintoonsa heti lokakuisen itsenäisyysjulistuksen jälkeen.

Joulukuussa pidettiin Espanjan hallituksen määräämät aluevaalit, joissa alueparlamentin enemmistön saivatkin itsenäisyysmieliset – toisin kuin Madrid oli toivonut.

Kataloniaan ei ole saatu valittua uutta aluejohtajaa maasta lähteneen Puigdemontin tilalle, koska Espanjan hallitus ei hyväksy virkaan itsenäisyysmielisiä. Alueparlamentti taas ei ole muita ehdottanut.

Torstai-iltana Barcelonassa on tarkoitus äänestää aluejohtajasta. Ainoa ehdokas on poliitikko Jordi Turull. Espanjan hallitus ei aio hyväksyä hänenkään valintaansa. Turull saattaa saada kapinasyytteen osuudesta viime syksyn itsenäisyyskampanjaan.

– Jos Turull valitaan ja pannaan sitten vankilaan, se olisi todella outoa ja osoittaisi Espanjan hallituksen piittaamattomuuden demokratiasta, Puigdemont sanoi Helsingissä.

Itsenäisyys vai ei?

Kun Carles Puigdemont sanoo, että Katalonian asema on ratkaistava neuvottelemalla, siitä voi päätellä, että molempien pitäisi antaa periksi jossain. Kelpaako Puigdemontille muu kuin itsenäisyys?

– Kannatan tietysti itsenäisyyttä, mutta ei se ole ainoa ratkaisu ongelmaan. Olemme olleet valmiita keskustelemaan muustakin kuin itsenäisyydestä. Olen kysynyt, mikä on Espanjan tarjous, mutta sellaista ei ole.

Nyt Katalonian itsenäisyysliike on kuitenkin melko heikko neuvottelukumppani. Sen johtajat ovat ulkomailla. Espanjan hallitus pitää komentoa Kataloniassa, kunnes saa aluejohtajaksi mieleisensä henkilön.

Ainoa erehdys

Katalonian entinen aluejohtaja Carles Puigdemont ei kadu viime lokakuun 27. päivänä itsenäisyysjulistukseen johtanutta politiikkaa. Paitsi yhtä asiaa.

– Päätin lokakuun 10. päivänä lykätä itsenäisyysjulistusta, jotta saataisiin tilaisuus neuvotteluille. Mutta neuvotteluja ei koskaan tullut, joten se oli huono idea.

Carles Puigdemontin kutsui Suomeen Eduskunnan Katalonia-ryhmä, jota vetää Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä.