1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tullit

Komissaari Katainen ei vielä tuuleta tulliuhkan poistumista: "Odotetaan Trumpin ulostuloa"

Yhdysvaltain kauppapoliittinen edustaja ilmoitti, että EU saa ilmeisesti väliaikaisen poikkeuksen teräksen ja alumiinin suojatulleihin.

tullit
Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen lounastilaisuudessa Helsingissä tiistaina 20. maaliskuuta.
Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen lounastilaisuudessa Helsingissä tiistaina 20. maaliskuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

BrysselEU:lle on toistaiseksi epäselvää, millaisen poikkeuksen se on saamassa Yhdysvaltain asettamiin teräksen ja alumiinin suojatulleihin.

Yhdysvaltain kauppapoliittinen edustaja Robert Lighthizer sanoi tänään kongressissa, että EU välttyy toistaiseksi tulleilta yhdessä Argentiinan, Australian, Brasilian ja Etelä-Korean kanssa.

Komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen sanoi Ylelle odottavansa vielä presidentti Donald Trumpin lausuntoa asiasta.

– Me olemme nyt nähneet, että millään muulla ei ole oikeastaan mitään merkitystä kuin sillä, mitä presidentti päättää, Katainen sanoi.

– Onko se (poikkeus) tilapäinen vai pysyvä, sitä ei tiedetä, hän sanoi.

Lighthizer sanoi, että tullien toimeenpano pannaan jäihin EU:n ja neljän muun maan kanssa. Tullien oli määrä tulla voimaan huomenna perjantaina. On toistaiseksi epäselvää, haluaako Yhdysvallat neuvotella EU:n kanssa ja jos haluaa niin mistä aiheista tarkalleen.

Kataisen mukaan EU ei aio antaa myönnytyksiä esimerkiksi tulleista ilman että Yhdysvallat alentaisi vastineeksi omia tullejaan.

– Pistooli ohimolla EU ei rupea neuvottelemaan mitään, Katainen sanoi.

Mahdollisia neuvottelunaiheita voisivat sen sijaan olla esimerkiksi epäterveet kauppatavat, dumppaaminen tai investoinnit.

Trump ilmoitti torstaina alkuillasta uusista suojatulleista Kiinaa vastaan. Kataisen mukaan EU:ssa selvitetään parhaillaan, voivatko tullit ohjata tavaraa EU:n markkinoille.

Milloin tulleista kerrottiin?

Presidentti Trump kertoi 1. maaliskuuta aikovansa asettaa tullit Yhdysvaltoihin tuotavalle teräkselle ja alumiinille. Päätöstä arvosteltiin heti voimakkaasti, muun muassa EU ja Kanada tuomitsivat tullit. Viikkoa myöhemmin Trump ilmoitti, että Kanada ja Meksiko säästyvät sittenkin tulleilta. Ainakin toistaiseksi.

Miksi Trump halusi tullit?

Aivan ensimmäiseksi Trump sanoi, että tullit kohentavat amerikkalaista teräs- ja alumiiniteollisuutta. Trumpin mukaan Yhdysvaltojen kauppasopimukset ovat huonoja ja “ystävät ja viholliset” ovat käyttäneet Yhdysvaltoja hyväkseen jo vuosien ajan. Pian Trump moitti EU:n yhdysvaltalaistuotteille asettamia tulleja ja kaupanesteitä - ja sanoi, että Yhdysvallat saattaa lätkäistä Euroopasta tuotaville autoille veron.

Mistä Yhdysvaltoihin viedään eniten terästä ja alumiinia?

Eniten terästä Yhdysvaltoihin vievät tulleista sittenkin vapautuvat Kanada, Brasilia, Etelä-Korea ja Meksiko. Kiina on suurimpien teräksen viejien listalla yhdestoista. Eniten alumiinia Yhdysvaltoihin vievät Kanada, Venäjä ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat.

Lue seuraavaksi