1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Terästulli

Trump luopui terästulleista – Asiantuntija: "EU:n ja USA:n kauppasuhteiden yllä leijuu yhä varjo"

Yhdysvaltain ilmoitus "pysäyttää" ylimääräiset tullit EU:lta ei anna vielä syytä juhlaan.

Terästulli
Terästeollisuutta
Yhdysvallat "pysäytti" terästullit EU:sta toistaiseksi.David Hecker / EPA

Se, että EU ja Suomi EU:n mukana näyttävät välttyvän Yhdysvaltain teräs- ja alumiinitulleilta, ei vielä anna varsinaista aihetta poksautella samppanjapulloja. Peliä ei ole vielä katsottu loppuun asti, arvioi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n EU- ja kauppapolitiikan asiantuntija Saila Turtiainen.

Tullien oli määrä tulla voimaan huomenna perjantaina, mutta Euroopan unioni sekä ainakin Argentiina, Australia, Brasilia ja Etelä-Korea välttyvät niiltä.

Turtiaisen mukaan tieto tuontitullien kohdistumisesta muihin maihin antaa neuvotteluaikaa EU:lle hieman lisää. Hän korostaa, että tilanne helpotti nyt toistaiseksi. Tulevasta ei kuitenkaan ole takeita.

– Edelleen EU:n ja USA:n kauppasuhteiden yllä leijuu varjo. Vähitellen ehkä nähdään, mitä presidentti Donald Trump varsinaisesti EU:lta hakee. Nähdään hänen "end game", loppupeli, Turtiainen sanoo.

Voidaan esimerkiksi aprikoida, onko tavoitteena saada Yhdysvaltain autokaupalle tuontihelpotuksia Eurooppaan ikäänkuin vastapalveluksena siitä ettei ylimääräisiin teräs- ja aluminiinitulleihin ryhdyttykään. Se kuitenkin olisi mahdoton ajatus ja tavallaan vaihtokauppaa tyhjää vastaan.

Yhdysvaltain ilmaisu kuuluu niin, että presidentti Trump "pysäytti" tullit niiden osalta, joiden kanssa Yhdysvallat käy kauppaneuvotteluja.

Pysäyttäminen ei ole lopettamista ja siksi EU:kaan ei ole Turtiaisen mukaan lopettanut vastatoimiensa listaamista ja trimmaamista.

Suomeen tullien vaikutus ei olisi ollut välttämättä kummoinen. Terästeollisuudelle se olisi aiheuttanut jonkinlaisia paineita löytää uusia markkinoita, mutta kauppa Yhdysvaltoihin olisi Turtiaisen mukaan käynyt silti.

– Suomi tuottaa erikoisteräksiä, joita Yhdysvallat ei itse tee ja sen on ne pakko hankkia muualta. Lisäksi suomalaiset valmistavat terästä Yhdysvaltain sisällä.

Suurempi ongelma olisi kauppasuhteiden kiristyminen ja koko tilanteen eskaloituminen. Silloin vaikutukset olisivat maailmanlaajuiset.

Lue myös:

Euroopan unioni ja kuusi maata välttyvät USA:n tulleilta – ainakin toistaiseksi

Komissaari Katainen ei vielä tuuleta tulliuhkan poistumista: "Odotetaan Trumpin ulostuloa"

Lista vastatoimista virallisestikin julki: Näin EU aikoo vastata Trumpin terästulleihin

Lue seuraavaksi