Ukrainalainen taistelulentäjä pidätettiin terrori-iskun suunnittelusta Kiovaan separatistien aseilla

Väitetyssä suunnitelmassa Nadija Savtshenko olisi suunnitellut iskua parlamenttiin ja vallankaappausta.

sotilaslentäjät
Nadija Savtšenko puhumassa Ukrainan parlamentissa.
Nadija Savtšenko puhumassa Ukrainan parlamentissa vuonna 2016.Sergei Dolzhenko / EPA

Ukrainalainen kansanedustaja ja taistelulentäjä Nadija Savtshenko pidätettiin torstaina syytettynä terrori-iskun suunnittelusta Kiovassa.

– Hän suunnitteli laajan mittakaavan terroritekoa Ukrainan pääkaupungin keskustassa, yleinen syyttäjä Juri Lutsenko sanoi kansanedustajille.

Lutsenko näytti kansanedustajille puolen tunnin videon Savtshenkon näköisestä naisesta puhumassa ukrainalaisille upseereille suunnitelmista hyökätä Ukrainan parlamenttiin. Videolla oleva nainen puhuu kansanedustajien eliminoinnista ja vallankaappauksesta.

Lutsenko väitti, että Savtshenko olisi tehnyt sopimuksen Venäjän tukemien Itä-Ukrainan separatistitasavaltojen kanssa aseiden hankkimisesta iskua varten. Väitetyt aseet olivat tykkejä, pienaseita, tarkkuuskiväärejä ja taistelukranaatteja.

Savtshenko oli paikalla istuntosalissa ja katsoi videota hymyillen, mutta pysyi vaiti.

Savtshenko nousi kansallissankariksi, kun hän taisteli venäläisiä vastaan Itä-Ukrainassa. Naislentäjä joutui vangiksi Venäjälle, mutta hänet palautettiin keväällä 2016 Ukrainaan vankienvaihdossa. Kansanedustajan tehtävässä hän on arvostellut presidentti Petro Poroshenkon toimia.

Lisää aiheesta:

Ukrainan sankarilentäjä Savtšenko järkytti puheillaan – "Itä-Ukrainan osapuolten pitäisi pyytää anteeksi"

Lähteet: AFP, Yle