Herätys: Nuoret kokeilevat eduskuntatyötä, merenkulun lakonuhasta ehkä miljoonavahingot, perjantai on aurinkoinen koko maassa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Julietta Nylund ja Olavi Seppälä.
Kalevi Rytkölä / Yle

400 nuorta kokeilee tänään työtä eduskunnassa

Eduskunnan käytävillä seikkailee tänään noin 400 keltanokkaa, kun yläasteikäiset Nuorten parlamenttiin osallistujat valtaavat talon. Tapasimme kolme heistä etukäteen ja kysyimme, kuinka he näkevät politiikan ja poliitikot. Nuoret kaipaavat poliitikoilta suorempia sanoja ja iloisempaa ilmettä.

Varustamot: Merenkulun lakon uhasta miljoonien vahingot

Kontteja Vuosaaren satamassa
Kontteja Vuosaaren satamassaJyrki Lyytikkä / Yle

Suomen varustamojen mukaan meriliikenteen lakon uhasta on syntymässä miljoonien vahingot. Lasteja on siirtynyt suomalaisilta varustamoilta ulkomaisille aluksille, koska suomalaiset varustamot ovat nyt epävarma vaihtoehto kuljetusten järjestämiseksi. Työntekijäpuolta edustava Laivanpäällystöliitto syyttää jumiutuneista neuvotteluista varustamoja.

"Lintujen äänet antavat maiseman" – luontoharrastaja, tutkija ja sokea kertovat, miksi linnunlaulu saa hyvälle mielelle

sinitiainen
sinitiainenIsmo Pekkarinen / AOP

Ihmisten reaktioita erilaisiin ääniin on tutkittu paljon. Kulttuurista riippumatta luonnon äänet koetaan miellyttäviksi, mikä johtuu muun muassa siitä, että ihminen on kehittynyt luonnon ääniympäristössä.

Yle kysyi kolmelta ihmiseltä, miksi he ilahtuvat linnunlaulusta.

Merkel väläytti mahdollisuutta tiukempiin toimiin Venäjää vastaan

Saksan Angela Merkel kameroiden ympäröimänä.
Kamerat ympäröivät Saksan liittokanslerin Angela Merkelin Eurooppa-neuvoston kokouksen ensimmäisen päivän päätteeksi.Julien Warnand / EPA

Keskustelu Venäjästä ja Salisburyn hermomyrkkyiskusta venytti EU-maiden johtajien kokouksen torstaina myöhään yöhön. EU-maiden johtajat ovat yhtä mieltä Britannian kanssa siitä, että on "hyvin todennäköistä", että Venäjä on Salisburyn hermomyrkkyiskun takana.

Perjantai on aurinkoinen koko maassa

Perjantai-iltapäivän sää.
Yle Sää

Sateet väistyvät yöllä ja päivä on laajalti poutainen ja selkeä, kertoo Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi. Päivällä Pohjois-Lapissa voi tulla lumikuuroja. Suurimmassa osassa maata lämpötila pysyy pakkasella päivälläkin. Etelässä auringonpaiste nostaa lämpötilan plussalle.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.