1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Britannia

EU syyttää suoraan Venäjää Salisburyn hermomyrkkyattentaatista: "Ainoa uskottava selitys"

Pääministeri May esitteli EU-johtajille brittiviranomaisten tutkimusten tuloksia.

Britannia
Mies puhujanpöntössä.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.Aris Oikonomou / EPA

BrysselEU-maiden johtajat ovat yhtä mieltä Britannian kanssa siitä, että on "hyvin todennäköistä", että Venäjä on Salisburyn hermomyrkkyiskun takana.

Johtajat keskustelivat Salisburyn tapahtumista huippukokouksen illallisella torstai-iltana. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja kertoi Twitterissä, ettei tapahtumille ole muuta uskottavaa selitystä kuin Venäjän osallisuus.

Unionin linja on tiukentunut maanantaista, jolloin ulkoministerit tyytyivät kehottamaan Venäjää vastaamaan Britannian ja kansainvälisen yhteisön esittämiin kysymyksiin.

Diplomaattilähteiden mukaan johtajat päättivät myös kutsua EU:n Venäjän-lähettilään takaisin Moskovasta konsultaatioita varten. Lähettiläänä toimii saksalainen Markus Ederer.

Britannian pääministeri Theresa May esitteli jo aiemmin päivällä brittiviranomaisten tutkimusten tuloksia kokouksessa, johon osallistuivat Pohjoismaiden ja Baltian maiden johtajat. May oli kertonut, että viranomaisilla oli hyvin tarkka kuva siitä, mitä Salisburyssa oli tapahtunut.

Myöhemmin Mayn oli määrä kertoa tilanteesta kaikille EU-johtajille.

Pääministeri Juha Sipilä arvioi, että Venäjän-vastaisia talouspakotteita ei voida tässä vaiheessa tiukentaa, koska ne vaativat juridisesti pitäviä todisteita.

Baltian maat, Ranska ja Puola harkitsevat sanomalehti Financial Timesin mukaan (siirryt toiseen palveluun) karkottavansa venäläisdiplomaatteja vastauksena Salisburyn hyökkäykseen. Asiasta ei ollut kuitenkaan tarkoitus päättää kaikkien EU-maiden kesken.

Entinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä ovat yhä kriittisessä tilassa sen jälkeen kun he altistuivat Novichok-hermomyrkylle Salisburyn kaupungissa 4. maaliskuuta. Kyseinen myrkky on kehitetty entisessä Neuvostoliitossa.

Lue myös:

"En tiedä, mihin lasten on turvallista koskea" – Uinuva Salisbury joutui keskelle vakoojadraamaa ja asukkaat miettivät, voiko hermomyrkkyä vielä löytyä

Lue seuraavaksi