Lieksan Pankakoski menettää kyläkauppansa – samalla lähtee myös tehdastaajaman posti

Lieksa
Keskon kyltti katolla
Petri Vironen / Yle

Pankakosken tehdastaajama Lieksassa menettää ainoan kauppansa, kun Kesko sulkee Pankakosken K-marketin huhtikuussa. Myymälän neljä työntekijää on jo irtisanottu.

– Myymälä olisi vaatinut sen verran suuret investoinnit, että nykyinen myynti ja ostovoima ei ole riittävä kattamaan noita investointeja, kuoletusajat olisivat muodostuneet liian pitkiksi, Keskon Itä-Suomen aluejohtaja Jari Kuosmanen perustelee lakkauttamispäätöstä.

Keskon tarpeellisiksi katsomat investoinnit Pankakosken myymälään olisivat aluejohtajan mukaan olleet "kovia".

– Esimerkiksi kylmälaitteet kun lähdetään uusimaan, niin puhutaan vähintään kymmenistä tuhansista euroista. Eikä ole harvinaista tällaisissa tapauksissa, että se on kuusinumeroinen luku, Kuosmanen arvioi investoinnin hintaa.

Pankakosken asukkaille kaupan lähtö tarkoittaa, että lähin ruokakauppa on jatkossa vajaan 10 kilometrin kilometrin päässä Lieksan keskustassa. Kaupassa toiminut posti ja Matkahuollon noutopiste sekä ennakkoäänestyspaikka hävinnevät samalla.

– Kukin toimija tekee omalta osaltaan päätöksiä, näihin en voi ottaa kantaa muiden osalta, Keskon aluejohtaja kommentoi.

Jo puolet entisistä Siwoista lakkautettu

Pankakosken kauppa muutettiin Siwasta K-marketiksi vasta vuosi sitten. Taustalla on 2015 tehty osakekauppa, kun Ruokakesko osti Suomen Lähikaupan ja sai näin omistukseensa useita satoja Siwoja ja Valintataloja ympäri Suomea.

– Pankakoskellakin aloitettiin viime vuonna seuranta, miten kauppa kehittyy. Myynti ei ole kehittynyt toivotulla tavalla ja siksi tähän päädyttiin, aluejohtaja Kuosmanen sanoo.

Itä-Suomessa Keskolle siirtyi yrityskaupalla kaikkiaan noin 70 myymälää, joista on aluejohtaja Kuosmasen mukaan toiminnassa reilut 40. Jäljellä olevat myymälät ovat K-marketteja.

– Miten muuttuu ostovoima ja markkinatilanteet, sen mukaan tätä kauppapaikkaverkostoa kehitetään ja pidetään ajan tasalla.

Pohjois-Karjalassa Keskolle nousee parhaillaan uusi market Liperin Ylämyllylle.

– Merkittävimmät uudet kauppapaikkaneuvottelut ovat maakuntakeskusten lähellä ja siellä, missä ostovoima on riittävä ja jopa kehittyvä., Keskon aluejohtaja Jari Kuosmanen tiivistää kaupparyhmän näkemyksen.