1. yle.fi
  2. Uutiset

Down-malli Maija Mattila, 20, inspiroi ympäri maailmaa: "Olen ollut aina varma että pystyn tähän"

Maija toivoo antavansa esimerkillään rohkeutta muille unelmiensa toteuttamiseen. Hänen äitiään huolettaa erityisnuorten tulevaisuus Suomessa. Juttu on julkaistu maaliskuussa 2018.

unelmat
Maija Mattila
Maija Mattila haluaa valloittaa maailman. Videolla hän kertoo unelmistaan ja antaa vinkkejä. Videon pääkuva Aki-Pekka Sinikoski. Videon mallikuvat Aki-Pekka Sinikoski ja Veikko Kähkönen.

Maija Mattila on 20-vuotias nuori nainen, joka haaveilee omasta kodista kämppiksen kanssa ja New Yorkin catwalkeista. Hän harrastaa tanssia ja on ison Bella-koiran omistaja. Maijalla sattuu myös olemaan yksi ylimääräinen kromosomi.

Pari vuotta mallin töitä tehnyt Maija on haastanut ehkä jopa pölyttyneiksikin muotoutuneita perinteisiä kauneusihanteita.

– Haluan olla esimerkkinä, hän sanoo.

Ja juuri tämän myös BBC Africa kertoi uutisessaan (siirryt toiseen palveluun) pari viikkoa sitten. Uutinen levisi ympäri maailmaa. Haastattelupyyntöjä, kommentteja ja otsikoita on tulvinut ovista ja ikkunoista aina Kanadasta Ruotsiin.

Hullunmyllyn keskellä Maijan rinnalla seisoo äiti, Anna-Erika Mattila. Hän toivoo tyttärensä inspiroivan muita unelmoijia ympäri maailman.

– Vastaanotto on ollut pääsääntöisesti aivan mahtavaa. Välillä itku silmässä luen ihmisten viestejä. Ihmisten hyväntahtoinen kannustaminen on ollut aivan mieletöntä – ja kannustanut meitä jatkamaan eteenpäin. On tullut fiilis, että ihmiset ovat innoissaan, kun Suomessa joku yrittää jotain erilaista ja rohkeaa.

Mutta miten oikein tähän tilanteeseen päädyttiin?

"Minulla ei ollut oikeutta torpata tätä juttua"

Pieni Maija rakasti glitteriä ja vaatteita. Olohuoneen lattia noudatti välillä catwalkin virkaa. Myöhemmin televisiosta katsottiin tarkkaan malliohjelmia ja YouTubesta harjoiteltiin kävelyä.

– Pidin sitä nuoren tytön unelmana ja leikkinä, Anna-Erika sanoo muistellen.

Vaan vähänpä äiti tiesi – tai muukaan maailma.

Kun teininä oli aika pohtia vakavissaan ammatteja, kelpasi vain yksi: mallin työ. Äiti kertoo, että toivoi tuolloin tyttärellään olevan realistisempia tavoitteita.

– Mietin, miten sanoittaisiin ”tämä ei ole realistista – unohda”, mutta sillä tavalla, ettei muserra itsetuntoa.

Netissä tuli vastaan aloittelevan mallin, australialaisen Madeline Stuartin kuva. Nykyään häntä tituleerataan maailman ensimmäiseksi supermalliksi, jolla on Downin syndrooma.

– Se tuli kuin tilauksesta. Tajusin, että nyt kannattaa olla ihan hiljaa ja katsoa mihin tie vie. Koin, että minulla ei ole oikeutta torpata tätä juttua.

– Hän on suloinen ja kiva ihminen. Olen katsonut hänen kuvia ja videoita – hän on niin upea ihminen ja kaunis, Maija kuvailee idoliaan Stuartia.

Äiti päätti auttaa tytärtään kurkottelemaan kohti unelmia. Ja unelmat alkoivatkin hiljalleen toteutua, kun Maijan 18-vuotissyntymäpäivä tuli.

Perheystävä kertoi Maijan malliunelmasta Yle Kioskille (siirryt toiseen palveluun). Maija yllätettiin, ja hän vietti syntymäpäivänsä mallina ammattilaiskuvaaja Aki-Pekka Sinikosken kameran edessä.

– Siitä se oikeastaan kaikki lähti liikkeelle. Eli ystävämme ja Ylen ihana synttärilahja Maijalle mahdollisti tällaisen tien hänelle.

Tähän päivään mennessä Maijalla on ollut useita kuvauksia – suurin asiakas on Kalevala Koru. Maija antoi Mimosan hetki -korulle kasvonsa.

Tuorein työ on Oon upee! -kampanjassa, jossa Maija on yksi malleista. Kampanjan viesti on selkeä: Älä näe vain Downin syndroomaa – näe kokonaisuus. Kehitysvammaliiton kampanja haluaa siis kiinnittää huomiota jokaisen vahvuuksiin ja voimavaroihin pelkän oireyhtymän sijasta.

Ei pelkkää glitteriä ja nousukiitoa

Vaikka Maijan elämä saattaa nyt kuulostaa hohdokkaalta, niin takana on kipeitä asioita ja raakaa työtä.

Maijaa kiusattiin edellisessä koulussa hänen ihonvärinsä takia – Maijan isä on nigerialainen.

– Maija ihmetteli kovasti miksi on erivärinen kuin muut, ja siitä keskusteltiin paljon, äiti kertoo.

Äiti pohti, miten saisi tyttärensä näkemään asian positiivisemmin. Keino löytyi leikin kautta.

– Sanoin, että kun monet makoilevat auringossa kaikki kesät tullakseen saman väriseksi kuin Maija, niin kehiteltiin kilpailuja: se kuka on ruskein voittaa. Ja Maija voitti aina. Sillä tavalla aihe pikkuhiljaa kääntyi positiiviseksi asiaksi ja Maija oppi rakastamaan ihonväriään, äiti kertoo.

Maija on erittäin kiinnostunut juuristaan Nigeriassa ja rakastaa myös paikallista musiikkia.

– Minusta on hyvä olla suomalais-nigerialainen, Maija sanoo.

Maija Mattila
Maija MattilaAki-Pekka Sinikoski

Ulkonäköasiat ovat mietityttäneet myös vanhemmalla iällä. Kun haaveet mallin työstä alkoivat kyteä yhä vahvempina, päätti Maija pudottaa painoa. Hän pudotti äidin arvion mukaan noin 14 kiloa.

– On mukavaa syödä terveellisesti, mutta himottaa karkit ja sipsit, Maija toteaa.

Maija urheilee säännöllisesti. Kuntosalilla on ammattilainen auttamassa.

– Aika rankkaa, mutta pitää syödä terveellisesti ja liikkua. Pitää pitää itsestään huolta. Mutta kyllä minä syön välillä herkkuja.

Siltikin mieleen tulee, kokeeko Maija ulkonäköpaineita ja onko hänellä stressiä näyttää tietynlaiselta.

– Ei ole. Minä vain olen tällainen, Maija sanoo.

Äidin mukaan tyttären kohdalle on myös osunut hyviä yhteistyökumppaneita, jotka eivät aseta ylimääräisiä paineita. Hän uskoo, että painonhallinta on hyvissä kantimissa eikä pelkoa "överiksi menemisen" kanssa ole.

– Tavoitteet oman kehon muokkauksesta ovat tulleet Maijalta itseltään. Hän on myös ollut kovin kriittinen itseään kohtaan. Ehkä se on enemmän niin, että hän vaatii itseltään enemmän kuin muut, äiti sanoo.

Tasapainoilua huolien ja haaveiden keskellä

Malliunelmien keskellä keskitytään myös tavalliseen arkeen.

Maija käy Lyhty ry:n oppimisyksikössä Lampussa opiskelemassa yleisiä kouluaineita ja itsenäistymiseen kohdistavia taitoja.

Maija haaveilee, että joskus tulevaisuudessa voisi itsenäistyä ja muuttaa omilleen jonkinlaiseen asumisyksikköön.

Siihen voi mennä vielä tovi.

– Kehitysvammaisten asiat eivät ole läheskään niin hyvällä tolalla Suomessa kuin ihmiset kuvittelevat. Maijan kohdalla esimerkiksi koulutuksen jatkuminen on suuri kysymysmerkki. Samoin asuminen tulevaisuudessa – hän on ollut kuusi vuotta Helsingin kaupungin asuntojonossa.

Ei myytävänä! -kansalaisaloite jätettiin tässä kuussa eduskunnalle, se keräsi yli 70 000 ääntä. Kansalaisaloite haluaa, että vammaisten henkilöiden koko elämän mittaisia, välttämättömiä palveluja, ei kilpailutettaisi hankintalain mukaan. Näitä palveluja ovat esimerkiksi asuminen.

– Huoli tulevaisuudesta on suuri, ja kyllä nämä asiat koskettavat Maijaa ihan niin kuin ketä tahansa muutakin kehitysvammaista. Tästä meillä paljon keskustellaan, ja se mikä on surullista, niin Maija ei välttämättä aina ymmärrä, mitä nämä kilpailutukset hänen kohdallaan tarkoittavat.

Äiti kokee, että kehitysvammaisia kohdellaan päättäjien puolelta huonosti.

– Välillä hävettää, että me muka olemme hyvinvointivaltio. Tuntuu, että monet päättäjät eivät oikeasti tiedä, mitä kehitysvammaisten ja heidän perheiden elämä on. Minä “teen Sipilät” ja avaan ovet päättäjille: Tervetuloa meille katsomaan, millaista se arki on!

Äiti ei kuitenkaan halua arjen tunkeutuvan tummina pilvinä Maijan unelmien eteen.

– Nämä asiat stressaavat kehitysvammaisia ja heidän perheitään todella paljon. Siksi on ihanaa, että Maija saa keskittyä tällä hetkellä positiivisiin asioihin ja siihen, että hän on onnistunut unelmassaan. Se tuo uskoa tulevaisuuteen ja tähän "minä pystyn ja osaan" -ajatteluun.

nainen
– Olen tosi kiitollinen että saan olla malli. Olen kiitollinen faneille, että saan hienoja kommentteja. Ihan mahtavaa, tulee ihana olo. Paljon sydämiä kaikille!Aki-Pekka Sinikoski

Vaikka tulevaisuus huolettaa, yksi asia on selvä: Maija ei ole ikinä epäillyt, ettei voisi olla malli.

– Olen aina ollut ihan varma, että pystyn tähän.

Maijalla on myös mielipide ympärillään pyörivään julkisuuteen.

– Ei aina tarvitse vain siitä Downista puhua – olen vaan Maija ja malli!

Maijalla on myös pari vinkkiä kaikille muillekin unelmoijille:

– Pitää treenata paljon, eikä saa luovuttaa!

Maija ja Anna-Erika olivat myös Ylen aamu-tv:ssä vieraina – katso haastattelu Yle Areenasta tästä tai videolta alla.

Maija Mattila
20-vuotias Maija Mattila on tehnyt malliunelmistaan totta ja herättänyt viime aikoina huomiota aina BBC:tä myöten. Vieraina Maija ja hänen äitinsä Anna-Erika Mattila.

Lue myös:

Vammaispalvelujen kilpailutus aiheuttaa stressiä – "Hirveän ahdistavaa ja pelottavaa"

Yle Kioski: Makeover ja muotikuvaukset – kehitysvammainen Maija sai unelmiensa päivän, ja näin se eteni (siirryt toiseen palveluun)

Yle Areena, FAQ Kioski: Me kysyttiin, jotta teidän ei tarvitse: Down-ihmiset

Lue seuraavaksi