Poliitikko Jukka Mikkola on kuollut

Kansanedustajana ja kunnallispoliitikkona neljällä vuosikymmenellä vaikuttanut Jukka Mikkola menehtyi vaikeaan sairauteen.

politiikka
Jukka Mikkola
Jukka Mikkola 1943-2018.Kalle Mäkelä / Yle

Pitkäaikainen turkulaispoliitikko, varatuomari Jukka Mikkola on kuollut. Hän kuoli perjantaina vaikeaan sairauteen.

Jukka Mikkola toimi Turun kunnallispolitiikassa neljän vuosikymmenen ajan muun muassa kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Sosialidemokraattien vahvaksi vaikuttajaksi noussut Mikkola valittiin valtuustoon ensimmäisen kerran vuonna 1973. Puheenjohtajatehtävät sopivat hänelle luontevasti, sillä juristina Mikkola oli hyvin sisällä kunnallislain kiemuroissa ja tunsi päätöksentekoon liittyvät prosessit.

Rivijäsenenä ollessaan Jukka Mikkola istui valtuuston kokouksissa etupenkissä ja ohjeisti mielellään, kuinka kokouksia johdetaan ja päätöksentekoa viedään eteenpäin. Muutenkin hän osallistui aktiivisesti valtuuston kokouksiin, ja oli yksi eniten puheenvuoroja käyttänyt valtuutettu.

Jukka Mikkolalla oli tarvittaessa pisteliäs kieli. Hän saattoi suhtautua kriittisesti merkittäviin ratkaisuihin, mutta pitäytyi ryhmäkurissa. Esimerkiksi toriparkkiin Mikkola suhtautui varauksellisesti, mutta äänesti demariryhmän mukana sen puolesta.

Hänet muistetaan Turun kunnallispolitiikan pitkäaikaisen sinipunayhteistyön yhtenä takuumiehenä. Jukka Mikkola kuului Turun demarien tuolloiseen kärkinelikkoon yhdessä Pertti Paasion, Jarmo Rosenlöfin sekä Seppo Lehtisen kanssa.

Kansanedustajana Mikkola oli vuosina 1983–1987 sekä 1995–2003. Eduskunnassa Jukka Mikkola oli vahva SDP:n vaikuttaja, vaikka vaaleissa hän sai jännittää läpimenoaan tuloslaskennan loppumetreille.

Hän toimi toisena varapuhemiehenä Riitta Uosukaisen puhemiehistössä, ja lyhyen aikaa puhemiehenä vuoden 1999 hallitusneuvotteluiden ajan.

Artikkelia täydennetty kello 15:08.