Yläkoulun äänestys yllätti: teinit haluavat aloittaa koulupäivät mieluummin kahdeksalta kuin yhdeksältä

Turkulaisessa Puropellon yläkoulussa oppilaat saivat kertoa, milloin koulupäivän pitäisi alkaa.

koulut
lapsi nukkuu
AOP

Keskustelu koulupäivien alkamisajoista puhuttaa aika ajoin. Esimerkiksi vuonna 2015 Suomen Vanhempainliiton Barometrissä (siirryt toiseen palveluun) koulupäivän aloittaminen kello 9 sai eniten kannatusta vanhempien keskuudessa.

Turussa nuorisovaltuusto antoi hiljattain asiasta lausunnon kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunnan käsiteltäväksi. Sen myötä Puropellon yläkoulun teinit pääsivät äänestämään oman koulupäivänsä alkamisajasta.

Vaihtoehtoina oli säilyttää aamun ensimmäinen tunti alkavaksi kello 8.15 tai siirtää koulupäivää alkavaksi yhdeksältä.

Koulun 500 oppilaasta 400 äänesti aikaisempien aamujen puolesta. Kyse on teini-ikäisistä oppilaista, joten rehtori Anne Alho odotti myöhäisempien aamujen saavan enemmän puoltoääniä.

– Olisin lyönyt vetoa toisinpäin, Alho myöntää.

Ajan ja tapojen synkronointi

Erilaisia koulupäivien aloitusaikoja perustellaan monin tavoin. Turun nuorisovaltuustossa aiheeseen liitettiin hyvinvointitekijöitä.

– Totesimme enemmistön voimin, että tunnin heitto päivässä ei olisi kohtuuton, jos yleinen oppilasterveys kohentuisi ja oppitunneilla pystyisi keskittymään paremmin, kertoo Nuorisovaltuuston toinen varapuheenjohtaja Mette Hämeenaho.

Perheiden elämänrytmit ovat muuttuneet ja nykyään valvotaan pitempään.

Anne Alho

Aihetta pohdittiin jo kymmenisen vuotta sitten myös Tiede-lehdessä (siirryt toiseen palveluun). Aikaa on kulunut, joten pitäisikö tapojen muuttua? Elämänrytmi on nykyisin kovin erilainen kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten: kaupat sulkeutuvat myöhemmin, televisiosarjoja tuutataan yöhön asti ja junioreiden liikuntavuorotkin voivat olla myöhään illalla.

Puropellon koulun rehtorille ilmiö on tuttu.

– Perheiden elämänrytmit ovat muuttuneet ja nykyään valvotaan pitempään, sanoo Anne Alho.

Nukkuvan naisen jalat näkyvät peiton alta.
Seppo Sarkkinen / Yle

Sekä oppilaat että opettajat uskovat, että myöhäisemmät aamut saattaisivat vaikuttaa myös nukkumaanmenoaikaan. Teinit myöntävät vääntävänsä vanhempien kanssa nukkumaanmenoajoista jo nyt, vaikka ainakin moni seiskaluokkalainen sanoo menevänsä viimeistään kymmeneltä nukkumaan.

"Aamulla väsyttää, mutta se menee ohi, kun lähtee kouluun."

"Menen aika myöhään nukkumaan. Kyllä se aamulla tuntuu."

Oppilaiden mukaan väsymys näkyy koululaisten laahustamisena ja ärtyneisyytenä. Rehtori Anne Alho puolestaan sanoo, että opettajat näkevät enemmän väsyneitä oppilaita iltapäivällä kuin aamun ensimmäisellä tunnilla.

Rehtori itse pitää mielellään aikaiset aamut.

– Ikä on tuonut mukanaan aamuvirkkuuden. Aikaisempi aamu sopii aikatauluuni.

Aika perheen kanssa aamu-unia tärkeämpää

Koululaiset eivät itse yllättyneet tuloksesta. Kahdeksannen luokan oppilaat Ilona Brask, Alyssa Smith, Elina Koskenrouta ja Maria Tuominen ovat tyytyväisiä, kun saavat pitää aikaisemmat aamut.

– Meistä kahdeksan aamut ovat toimineet hyvin ja on tärkeämpää, että vapaa-aikaa jää iltapäivälle ja illalle.

Kai olen vähän pettynyt, mutta tähän on tottunut. Eihän tässä mikään muutu. Pakko vaan mennä kahdeksaksi, kun ei voi jättää väliinkään. Jotenkin pitää koittaa jaksaa.

Monella on koulun jälkeen harrastuksia, jotka alkavat jo iltapäivällä. Teini-ikäisenä aika kavereiden kanssa on tärkeää. Aikaisempi koulunaloitus antaa tyttöjen mielestä päivään myös enemmän perheaikaa.

– Perheillä on yhteistä aikaa aamulla, kun kaikki lähtevät samaan aikaan. Ei ole mukavaa jäädä yksin kotiin, kahdeksasluokkalaiset sanovat.

Oppilaat olivat mielissään, kun pääsivät äänestämään koulunaloituksesta. Rehtori Anne Alho sanoo, että äänestämisellä haluttiin tukea nuorten osallistamista. Opettajien kesken pohdittiin myös mahdollisen myöhäisemmän aamun hyödyntämistä esimerkiksi palavereihin.

Kahdeksasluokkalaiset tytöt arvostavat sitä, että oppilaiden mielipidettä kysytään. Heidän mielestään seuraavaksi voisi äänestää vaikkapa kouluruoasta.

"Jotenkin pitää koittaa jaksaa"

Puropellon yläkoulussa kaikki eivät ole äänestystulokseen tyytyväisiä. Se sadan oppilaan joukko, joka äänesti myöhäisempien kouluaamujen puolesta on todennäköisesti seitsemännen luokan oppilaita. Näin tulosta analysoivat ainakin kahdeksasluokkalaiset tytöt.

Seiskaluokkalaiset Eemeli Heikkanen ja Tuukka Halminen äänestivät puolesta ja vastaan. Tuukka tietää olleensa vähemmistössä äänestäessään myöhemmän aamun puolesta, mutta iloitsee, että sai yrittää vaikuttaa. Nuorimies kertoo kuitenkin olevansa pettynyt.

– Kai olen vähän pettynyt, mutta tähän on tottunut. Eihän tässä mikään muutu. Pakko vaan mennä kahdeksaksi, kun ei voi jättää väliinkään. Jotenkin pitää koittaa jaksaa.

Eemeli puolestaan nauttii, kun iltapäivälle jää enemmän aikaa. Hän kertoo olevansa aamuvirkku.

– Herään aikaisin. En ole koskaan nukkunut pommiin.

Juttuun kursiivilla kirjoitetut lauseet ovat Puropellon yläkoulun seiskaluokkalaisten mietteitä.