Turun kaupunki odottaa tietoa toriparkin rakentajasta ja rahoituksesta – "Työt käynnistyvät, kun kaupungille on esitetty riittävät selvitykset"

T-Parkin toimitusjohtaja Jari Pölösen mukaan rakentaja ja rahoituskuviot kerrotaan huhtikuun aikana.

pysäköinti
Turun kauppatori tammikuussa 2018.
Samuli Holopainen / Yle

Turun kaupunki suunnittelee jo täyttä päätä kauppatorin maanpäällisten alueiden ja lähiympäristön uutta ilmettä, vaikka torin alle rakennettavan pysäköintilaitoksen rakentajasta ja rahoituksesta ei ole vielä mitään tietoa.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen sanoo, että kaupunki ei tiedä pysäköintilaitoksen rakentajaa tai rahoittajia.

– Toivomme mahdollisimman nopeaa etenemistä hankeyhtiöltä, jotta tässä päästään avoimempaan toimintaympäristöön, hän sanoo.

Pysäköintilaitoksen rakentaminen ei voi käynnistyä ennen kuin kaupungille on toimitettu riittävät rahoitus,- vakuus- ja vakuutusselvitykset.

Jarkko Virtanen

Virtasen mukaan selvityksiä odotetaan lähiaikoina, mikäli pysäköintilaitoksen rakentaminen aiotaan kesän aikana käynnistää.

Monta kysymystä on vailla vastausta.

– Mikä on hankkeen kustannusarvio? Miten tämä hanke aiotaan rahoittaa niin, ettei se jää keskeneräiseksi? Vuokrasopimusehdoissa on sanottu selkeästi, että pysäköintilaitoksen rakentaminen ei voi käynnistyä ennen kuin kaupungille on toimitettu riittävät rahoitus-, vakuus- ja vakuutusselvitykset, Virtanen sanoo.

Kaupungin osuus arviolta 30 miljoonaa

Pysäköintilaitosta torin alle suunnitteleva T-Park Oy ei ole kertonut, kuka pysäköintilaitoksen rakentaa ja mikä tai mitkä tahot rakentamisen rahoittavat. T-Parkin toimitusjohtaja Jari Pölönen sanoo, että asia kerrotaan huhtikuun aikana.

T-Park osti Turun Toriparkki Oy:n osakkeet miljoonalla eurolla. T-Parkin toimitusjohtaja Jari Pölönen on alusta saakka sanonut, että T-Park on kehitysvaiheen hankeyhtiö, ja että joku muu rakentaa ja rahoittaa pysäköintilaitoksen.

T-Parkin hallituksen varajäsenenä oleva Jyri Lindqvist kertoo, ettei hän tiedä pysäköintilaitoksen mahdollisesta rakentajasta tai rahoituskuvioista mitään. Lindqvist ei myöskään ole yhtiön osakas. Jari Pölönen sanoo, että hän on T-Park-yhtiön ainoa omistaja.

Turun kauppatori tammikuussa 2018.
Samuli Holopainen / Yle

Turun kaupunginhallitus käy läpi seuraavaksi kauppatorin pinnan uusimiseen liittyviä suunnitelmia (siirryt toiseen palveluun). Kauppatori ja sen lähiympäristö uudistetaan kaupungin rahoilla, kun pysäköintilaitosta rakennetaan.

– Tässä puhutaan noin 30 miljoonasta eurosta, kattaen kaikki katualueet muun muassa Kauppiaskadulta Aurajoelle saakka, sanoo apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee tiistaina kauppatorin väliaikaisia liikennejärjestelyjä (siirryt toiseen palveluun), joita on tehtävä rakentamistöiden aikana.

Turun toriparkin maanpäällisten osien valmistelevat työt alkavat kuukautta aiottua myöhemmin. Syynä ovat talviset olosuhteet.

Turun kaupungin rakennuttamispäällikkö Janne Laine arvioi, että työt Yliopistonkadulla ortodoksikirkon edessä alkavat huhtikuun loppupuolella. Tällöin taksiasema ja parkkipaikat häviävät ja katu suljetaan liikenteeltä.

Taksiaseman paikasta neuvotellaan vielä Turun taksien kanssa, mutta yksi mahdollinen vaihtoehto on Kauppiaskadulla Finnkinon edessä.

Lue lisää:

Turun Toriparkki Oy:n osakkeista maksettiin miljoona euroa – pysäköintiluolasta tulossa kuusi yhdyskäytävää maan pinnalle

Turun toriparkin rahoittajat pysyvät yhä piilossa – "Kaupunkilaisilla on oikeus tietää hankkeesta aivan kaikki"