Susien ulostenäytteitä kertynyt runsaasti Etelä-Pohjanmaalla – uudesta kanta-arviosta odotettavissa varsin tarkka

Susien nykyisestä määrästä saadaan arvio kesäkuun alussa.

susi
susia lumessa
Ismo Pekkarinen / AOP

Susikannan koosta ja laumojen reviireistä Etelä-Pohjanmaalla saadaan kesäkuussa varsin tarkka kuva.

Etelä-Pohjanmaalta ja sen lähistöltä on saatu kerättyä tänä talvena lähes 80 ulostenäytettä, joista saatava DNA tarkentaa merkittävästi susien kanta-arviota. Kanta-arvio perustetaan ulostenäytteiden lisäksi susihavaintojen määrään.

Näytteitä on kerätty kolmen viime vuonna kirjatun reviirin alueelta. Reviirit ulottuvat Jalasjärveltä Karvialle, Teuvalta Karijoelle ja Jurvasta Maalahteen.

– Tämä on ollut suunniteltu keruualue. Näytteiden koordinaatteja ei vielä ole käytössä, joten en osaa sanoa, tuliko niitä vielä laajemmalta alueelta, sanoo erikoistutkija Katja Holmala Luonnonvarakeskuksesta.

Kerääjät ovat vapaaehtoisia paikallisia

Etelä-Pohjanmaalla ulostenäytteitä kerää paikallisten vapaaehtoisten verkosto. Keräysalueet on sovittu yhdessä heidän kanssaan edellistalven susihavaintojen perusteella.

– Siellä, missä näytteitä kerätään, paikallisilla on ollut halu lähteä mukaan. Vapaaehtoiskeräykset neuvotellaan alueittain vuosittain, Holmala kertoo.

DNA-näytteiden roolia kantojen arvioimisessa pyritään kasvattamaan, mutta resursseja näytteiden keräämisen nopeaan lisäämiseen ei välttämättä ole.

– Tarvetta varmasti olisi monilla alueilla.

Näytteiden runsas määrä avuksi

Keväällä 2017 Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueella arvioitiin liikkuvan (siirryt toiseen palveluun) viisi susilaumaa tai -paria. Yksilöitä näissä laumoissa arvioitiin olevan vajaa viisitoista. Viime syksynä paikalliset metsästäjät arvioivat kannan huomattavasti suuremmaksi.

DNA-analyysien avulla saadaan tietoa susien määrästä, liikkeistä ja reviirien rajoista. Jos näytteitä saadaan runsaasti samalta reviiriltä, yksilöiden määrä saadaan Holmalan mukaan haarukoitua "jo melko tarkkaan".

– Saamme varmasti hyvän kuvan susitilanteesta siellä.

Maaliskuun 2018 tilanteen kertova kanta-arvio julkaistaan kesäkuun alussa.