Ambulanssit ja paloautot joutuvat ajelemaan punaisia päin Seinäjoella – "Riski on siedettävä"

Seinäjoella on odotettu syksystä asti järjestelmää, joka vaihtaisi automaattisesti valot vihreiksi hälytysajoneuvoille.

hälytysajoneuvot
Ambulanssi liikennevaloissa lähellä Marian sairaalaa Helsingissä.
Yle

Seinäjoelta puuttuu tällä hetkellä kokonaan järjestelmä, joka antaisi liikennevaloissa tietä hälytysajoneuvoille. Kaupungin oli määrä siirtyä uuteen valoja automaattisesti vaihtavaan järjestelmään viime syksynä, kun pelastuslaitos muutti uudelle paloasemalle Kapernaumiin. Järjestelmää ei ole kuitenkaan otettu vielä käyttöön.

Seinäjoen edellinen järjestelmä, jolla valoja pystyi vaihtamaan, jäi vanhalle paloasemalle. Tällä hetkellä hälytysajoneuvojen on tarvittaessa ajettava punaisia päin, ja luotettava siihen, että muut liikenteen käyttäjät huomaavat ambulanssien ja paloautojen hälytysäänet ja vilkkuvat valot.

Etelä-Pohjanmaan pelastuspäällikkö Kari Pajuluoma myöntää, että käytännössä on riskinsä.

– Riski on siedettävä. Isoihin järjestelmiin ei kannata laittaa paukkuja, kun odottelemme valtakunnallisen ohjelman valmistumista.

Vaasassa uuteen HALI-järjestelmään siirrytään vaiheittan maanantaista lähtien. Ohjelma on sama, jota Seinäjoella odotellaan.

– Järjestelmää ei hallinnoida vielä valtakunnallisesti, eli siihen tulee vielä muutoksia. Seinäjoen kaupunki ja pelastuslaitos linjasivat yhdessä, että otamme HALI-järjestelmän käyttöön vasta sen jälkeen, kun se on kokonaan valmis, Pajuluoma kertoo.

Pelastuslaitos muutti Seinäjoella uudelle paloasemalle syksyllä. Sen jälkeen liikennevalot eivät ole vaihtuneet pelastusajoneuvoille muusta liikenteestä poiketen.

– Tästä ei tietääkseni ole aiheutunut vaaratilanteita. Toivomme kuitenkin, että uusi HALI-järjestelmä saataisiin käyttöön mahdollisimman pian, pelastuspäällikkö Kari Pajuluoma sanoo.