1. yle.fi
  2. Uutiset

Tarinankerronnan perinne elää valehtelukisoissa – "Ihmisillä on joku kaipuu tähän"

Kortesjärven Ylikylän nuorisoseura isännöi jo 24. kertaa Valehtelun SM-kisoja. Ensisijaisesti tapahtuman tavoite on ylläpitää ja elävöittää tarinaperinnettä.

valehtelu
Maija-Liisa Isosomppi on kaksinkertainen valehtelun suomenmestari ja Joonas Autio Valehtelun SM-kisojen tuottaja.
Maija-Liisa Isosomppi on kaksinkertainen valehtelun suomenmestari ja Joonas Autio Valehtelun SM-kisojen tuottaja.Päivi Rautanen/Yle

Kortesjärven Ylikylän nuorisoseuralle Kauhavalle kokoontuu jälleen lauantai-iltana joukko tarinaniskijöitä.

Nuorisoseura järjestää perinteiset Valehtelun SM-kisat nyt jo 24:nnen kerran.

– Meillä oli 1995 piirinmestaruuskisat, mutta havaittiin, että on turha pitää kynttilää vakan alla. Vuonna 1996 olikin sitten jo SM-kisat, kertoo nuorisoseuran nykyinen puheenjohtaja Joonas Autio.

Valehtelun SM-kisoissa puhutaan enemmän tai vähemmän totta. Ensisijaisesti kyse on kuitenkin tarinankertomisesta ja tarinaperinteen ylläpitämisestä.

– Siitä, että ihmisillä säilyisi tarinankerronta, ja kun tapahtuma on aprillipäivän aikaan, ovat aikanaan laittaneet sille nimeksi valehtelukisat, kertoo kaksinkertainen valehtelun suomenmestari Maija-Liisa Isosomppi.

– Kaikki gurut puhuvat nykyään sisältömarkkinoinnista ja asioiden tarinallistamisesta. Valehtelukisat tekee oman kohtansa, mutta tuntuu, että markkinoinnissa halutaan enemmän tarinoita. Ihmisillä on joku kaipuu tähän, Joonas Autio toteaa.

Kansanedustaja tuomaristossa

Perinteisesti Valehtelun SM-kisoissa parasta tarinaniskijää on ollut valitsemassa myös joku alueen kansanedustajista. Viime vuonna mukana oli Mikko Savola (kesk.), nyt tuomaristoon on kutsuttu Susanna Koski (kok.).

Joonas Aution mukaan perusteluna poliitikkojen kutsumiselle tuomaristoon ei ole heidän valehtelu- vaan paremminkin totuudessa pysymisen taitonsa.

– Ei ne tiedäkään mitään valehtelusta. Jos joku erehtyy menemään [Eduskunnassa] muunneltuun totuuteen ja vaihtoehtoiseen faktaan, ei koskaan sanota, että taitaa puhua lööperiä, vaan siellä huomautetaan korrektisti. Me on luotettu siihen, että nämä ihmiset, jos ketkä, tietää kuinka tarkkaa totuudessa pysyminen on, Autio selittää.

Myös Maija-Liisa Isosomppi on tuomaristossa tänä vuonna. Joonas Autio tuottaa tapahtuman.

– Mä en voi valehdella. Järjestäjällä on se vastuu, Autio naurahtaa.

Autiollekin tarinankerronta on kuitenkin tuttua, vaikka myös siviilielämässä markkinointialalla hänen on pysyteltävä totuudessa.

– Nykyinen työnantaja puhuu siitä, että tämä on luottamusala, ja minä mietin, että kyllä harrastuksen yhdistäminen ammattiin on niin käsittämättömän vaikeaa.

Lue seuraavaksi