Vanhuus koetaan nyt alkavaksi 74 vuoden iässä – seksuaalisuus kuuluu luontevasti vanhankin ihmisen elämään

Suomalaisten mielestä vanha ihminen on keskimäärin 74-vuotias ja häntä tulisi kutsua ikäihmiseksi.

vanhuus
Tennarit ja tohvelit.
Tiina Jutila / Yle

Uusi ikäraja-arvio ja asenteet käyvät ilmi Vanhustyön keskusliiton Eloisa ikä -ohjelman Taloustutkimuksella teettämästä suomalaisesta ikägallupista. (siirryt toiseen palveluun) Tällä kertaa vastaajina oli myös edustava otos yli 80-vuotiaita, jotka usein jäävät mielipidetiedustelujen ulkopuolelle.

– Verrattaessa viisi vuotta sitten tehtyyn ensimmäiseen Eloisaan ikägallupiin näyttää siltä, että vanhuuden ikäraja on yhä nousussa. Vuonna 2013 se oli 72 vuotta ja nyt jo 74 vuotta, tulkitsee mielipidekyselyn tuloksia tutkija Minna Pietilä Vanhustyön keskusliitosta.

Mitä vanhemmilta ihmisiltä kysyttiin, sitä myöhemmin vanhuuden katsottiin alkavan. Esimerkiksi 80 vuotta täyttäneiden mielestä vanhuus alkaa vasta 81 vuoden iässä. Koululaisten ja opiskelijoiden mielestä vanhuus alkaa, kun ikää on 68 vuotta. Viisi vuotta aiemmin nuoret arvioivat vanhuuden alkavan 66 vuoden kohdalla.

Suuri enemmistö aikoo pysyä aktiivisena ikääntyessään

Eloisa ikä -gallupin mukaan peräti 93 prosenttia väestöstä on täysin tai jokseenkin sitä mieltä, että aikoo pysyä ikääntyessään aktiivisena. Varsinkin 35–49-vuotiaat vastaajat olivat tätä mieltä. Vielä 80 vuotta täyttäneidenkin ikäryhmässä prosenttiluku oli 95.

Kyselyn vastaajat olivat sitä mieltä, että seksuaalisuus kuuluu luontevasti vanhankin ihmisen elämään. Vuonna 2013 vastaajista 85 prosenttia oli tätä mieltä. Uudessa gallupissa jo 93 prosenttia.

Väittämä ”vanhuksia pitäisi arvostaa Suomessa nykyistä enemmän” sai kaikenikäisiltä vastaajilta vahvaa kannatusta. Tätä mieltä on 90 prosenttia miehistä ja 94 prosenttia naisista.

80-vuotta täyttäneiden mielipiteet kuuluviin

Eloisa ikä –gallupeissa on vuodesta 2013 alkaen ollut mukana myös yli 79-vuotias aikuisväestö. Yleinen tapa markkinatutkimuksia ja mielipidekyselyjä tehtäessä ollut kysyä ainoastaan 15-79-vuotiaita.

– Havahduttuani tähän epäkohtaan Vanhustyön keskusliiton tilatessa ensimmäistä ikägallupia, olen johdonmukaisesti jättänyt mielipidekyselyistä yläikärajan pois, enkä ole siitä kertaakaan moitteita saanut, päinvastoin, kertoo Juho Rahkonen Taloustutkimuksesta.

Taloustutkimus Oy:n Eloisa ikägallup kohdistettiin yli 15-vuotiaisiin ja toteutettiin henkilökohtaisina haastatteluina eri puolilla Suomea. Galluppiin vastasi 1069 henkilöä helmikuussa.