1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kylpylähotellit

18-kerroksinen kylpylähotelli Vesijärven rantaan? – Lahden ikiaikainen hotellihaave taas esillä

Korkeaa kylpylähotellia kaavaillaan Teivaan rantaan ravintola Lokin paikalle. Hankkeen toteuttajasta ei ole vielä hajuakaan.

Kylpylähotellia suunnitellaan paraatipaikalle Vesijärven rantaan. Hotelli olisi lähes yhtä korkea kuin taustalla näkyvä voimalaitoksen piippu. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Lahdessa on haaveiltu kylpylähotellista vuosikymmenten ajan. Teivaan alueelle hotellia on soviteltu jo vuosikausia, ja nyt suunnitelmat alkavat kypsyä. Tekninen lautakunta saa pohdittavakseen ensi viikolla asemakaavan muutosesityksen, joka toisi Teivaan satamaan Vesijärven rantaan korkean ja tornimaisen kylpylähotellin.

Aiemmin korkeatasoista hotellia on suunniteltu Jalkarannantien toiselle puolelle Teivaanmäen rinteeseen.

Nyt satamaan tulisi paikka 18-kerroksiselle tornihotellille. Se sijoittuisi nykyisen ravintola Lokin kohdalle. Hotelli muuttaisi merkittävästi maisema- ja kaupunkikuvaa, mutta kaavoittajan mukaan se jäisi kuitenkin noin 15 metriä Terivaan voimalaitoksen piippua matalammaksi.

Hotellin rakentaminen merkitsisi ravintolan purkamista. Ravintolan maa-alue on kaupungin omistuksessa, mutta Lokilla on siitä vuoteen 2030 saakka ulottuva vuokrasopimus.

Tornihotelli toisi myös isoja muutoksia Teivaan vierasvenesatamaan. Osa venepaikoista voisi kuitenkin siirtyä hotellin eteen rakennettavaan laituriin.

Hanketta pidetään tärkeänä Lahden matkailulle ja alati kiristyvälle kilpailulle kokousvieraista.

Kylpylähotellista tulisi 30 000 neliön laajuinen, ja torniosan lisäksi siinä olisi muutamia matalampia rakennusosia. Lahden tekninen lautakunta pähkäilee hotellikaavaa ensi viikolla.

Jos lautakunta hyväksyy asemakaavan muutosehdotuksen, se tulee vielä yleisön nähtäväksi. Hotellin toteuttajaa kaupungilla ei ole myöskään vielä tiedossa.