Brexit-sopu askeleen lähempänä: EU-maat antoivat siunauksensa neuvotteluiden seuraavalle vaiheelle

Irlannin pääministeri Leo Varadkar toisti EU-leiristä useasti kuullun lauseen: "Mistään ei ole sovittu, ennen kuin kaikesta on sovittu."

Brexit
Theresa May edessään aamiaista.
Britannian pääministeri Theresa May söi aamupalaa EU-maiden johtajien ja Britannian EU-edustajan Tim Barrow'n kanssa.Geert Vanden Wijngaert / EPA

BrysselBritannian EU-ero brexit nytkähti perjantaina jälleen yhden pienen muodollisen askeleen eteenpäin.

EU-maiden johtajat hyväksyivät huippukokouksessaan odotetusti sen, mitä oli jo aiemmin viikolla kerrottu: siirtymäkauden ehdoista on päästy sopuun ja erosopimus yritetään muotoilla lokakuun loppuun mennessä.

Nyt Britannia ja EU voivat nyt ryhtyä neuvottelemaan suhteestaan vuoden 2020 jälkeen – kun tähän asti on neuvoteltu lähinnä siitä, miten Britannian ero toteutuu. Kättä ryhdytään vääntämään kauppasopimuksesta ja turvallisuusyhteistyön muodosta.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk vahvisti asian tiiviisti.

Brexit-keskustelulle oli varattu aikaa EU-huippukokouksen toisen päivän aamulle.

Vaikkei brexitin suhteen linjattu perjantaina mitään uutta, kiitteli Britannian Theresa May Eurooppa-neuvoston linjauksen tuovan varmuutta.

– Istumme alas ja ryhdymme määrittelemään ratkaisuja Pohjois-Irlannin tilanteeseen sekä yhteistyöhön turvallisuuden ja talouden osalta, totesi May jättäessään 27 EU-maan johtajat puhumaan Euroopan unionin tulevaisuudesta ilman Britanniaa.

Rajakysymys auki, mutta Irlanti ei kiirehdi

Monista brexitin suuntaviivoista on sovittu, mutta ratkaisematta on muun muassa se, miten voidaan välttyä rakentamasta rajaa Irlannin ja Pohjois-Irlannin välille. Britannian jättäessä EU:n sisämarkkinat ja tulliliiton.

EU ja Britannia ovat sopineet, että jos muuta ratkaisua ei löydetä, jää Pohjois-Irlanti mukaan EU:n tulliliittoon. Tämä on kuitenkin briteille viimeinen vaihtoehto, jolle pääministeri Maylla on paineita löytää vaihtoehtoinen ratkaisu.

Brexitistä puhuttaessa EU-puolella on toistuvasti käytetty muotoilua "mistään ei ole sovittu, ennen kuin kaikesta on sovittu". Tällä kertaa lauseen nappasi käyttöönsä Irlannin pääministeri Leo Varadkar.

– Me emme ole lähtöä tekevä osapuoli, joten siinä mielessä meillä [Irlannilla] ei ole aikataulupainetta asian suhteen.

Lue myös:

Ero EU:sta uhkaa kuihduttaa kukatkin Britanniassa – Rajatarkastukset mutkistaisivat miljardibisnestä

EU tarjoaa Britannialle vapaakauppasopimusta – Mutta kaupasta ei tule kitkatonta

Analyysi: Britannia haluaa ennennäkemättömän vapaakauppasopimuksen – Mutta tunnustaa, että myönnytyksiä pitää tehdä