"Pömppömaha ei ole orgasmin este" – Seksuaaliterapeutti kyllästyi naisten orgasmiongelmiin ja kirjoitti ohjekirjan

Oppitunti numero yksi: opettele vastaanottamaan nautintoa.

orgasmi
Marja Kihlström
Seksuaaliterapeutti Marja KihlströmHenrietta Hassinen / Yle

Erityistason seksuaaliterapeutti Marja Kihlströmillä tuntuu olevan yksi missio yli muiden. Hän haluaa herättää naiset arvostamaan omaa seksuaalista nautintoaan. Moni nainen vähättelee omia tarpeitaan pyrkiessään miellyttämään kumppaniaan.

– Oman orgasmin arvoa ei ehkä tunneta. Kun nainen päättää kokeilla seksiä, niin sitä ei pitäisi tehdä toisen takia, vaan siksi että itse haluaa nauttia. Silloin seksuaalisuus lähtee heti oikeille urille eikä vaan toisen miellyttämiseen.

Sexpo-säätiössä terapeuttina työskentelevä Kihlström keräsi yli 50 naisen kertomukset orgasmista ja kokosi ne kirjaksi Iso O –matkaopas nautintoon.

Tiedon lisääntymisestä huolimatta Kihlström pysyy orgasmin edessä nöyränä.

– Kutsun itseäni rakkauden salapoliisiksi, mutta en todellakaan ole ratkaissut naisen orgasmin upeaa salaisuutta, hän naurahtaa.

Liika itsekritiikki romukoppaan orgasmin tieltä

Naisen orgasmia ja sen syntymekanismia tutkitaan yhä. Esimerkiksi klitoriksen ja siihen liittyvien hermoratojen toimintaa ei täysin tunneta vieläkään.

Seksuaaliterapeutti Marja Kihlström muistuttaa, että orgasmi on paljon muutakin kuin klitoriksen hyväilyä. Naisen seksuaalisuus on kokonaisvaltaista ja siihen vaikuttavat muun muassa lapsuuden ja nuoruuden kokemukset, itsetunto, koetut ulkonäköpaineet, stressi ja väsymys.

– Häirikkö voi olla vaikka pyykkiteline tai liian kirkas valaistus, hän kuvailee.

Kihlström neuvoo naisia opettelemaan nautinnolle antautumista. Lisäksi kannattaa luopua liiasta itsekritiikistä esimerkiksi ulkonäön suhteen.

– Jenkkakahvat tai pömppömaha eivät ole orgasmin este. Mutta kyllä niistä sellaisia tulee, jos on tosi kriittinen itseään kohtaan. En usko, että yksikään kumppani jättää niiden takia haluamatta naista.

Haluatko oppia orgasmista kaiken? Kuuntele lisää seksuaaliterapeutti Marja Kihlströmin neuvoja orgasmin löytämiseksi Naisten saunavuoro -podcastista.