Kaliforniassa väkijoukot lähtivät kadulle nähtyään videon, jossa poliisi ampuu aseettoman tummaihoisen miehen

Poliisi luuli miehen kädessä ollutta kännykkää aseeksi.

Kalifornia
Mielenosoittaja heiluttaa kylttiä rekka-auton edessä
Sadat protestoivat poliisia vastaan Sacramentossa, kun poliisi oli ampunut aseettoman tummaihoisen miehen.Justin Sullivan / Lehtikuva

Tummaihoisen nuoren miehen ampumistapaus on saanut ihmiset kaduille osoittamaan mieltään Kalifornian Sacramentossa.

Poliisi ampui sunnuntaina 22-vuotiaan Stephon Clarkin tämän isovanhempien kodin takapihalla. Poliisille oli ilmoitettu, että mies rikkoo ikunoita naapurustossa. Paikalle saapunut poliisi näki miehen kädessä jotain, jota piti aseena. Pian paljastui, että Clarkilla oli kädessään pelkkä kännykkä.

Mielenosoittajat sai liikkeelle poliisin ampumisesta julkistama video.

– Meillä on syvä tuska viimeaikaisen tummaihoisiin kohdistuneen väkivallan takia Sacramentossa ja muualla, sanoi asukasyhdistyksen edustaja Les Simmons. Hänen mukaansa kaupungin ensimmäinen tummaihoinen poliisipäällikkö tekee parhaansa, mutta kritiikki kohdistuu hänen poliiseihinsa.

Sacramentossa asuva Vanessa Cullars kertoo menettäneensä kaksi perheenjäsentä poliisiväkivallan takia.

– Olen saanut tarpeekseni. Aivan kuin meidän elämillämme ei olisi merkitystä heille, hän sanoi mielenosoittajien joukossa.

Riippumattomat asiantuntijat sanovat kuitenkin, että poliisit pelkäsivät olleensa vaarassa, joten ampuminen oli laillisesti perusteltua.

Yhdysvalloissa on ollut useampi tapaus, jossa poliisi ampuu aseettoman tummaihoisen miehen. Tapaukset ovat synnyttäneet keskustelua poliisin rasisitisista ennakkoasenteista sekä voimankäytöstä. Asiaa vastustamaan on noussut kansanliike, joka oli järjestämässä myös Sacramenton mielenilmausta.

Lähteet: Reuters, AP