1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. paluumuutto

Kylmä sää pitää muuttolinnut loitolla ja tappaa niitä, jotka yrittävät palata: "Näille leveyksille ei vielä kannata tulla"

Kylmä sää on myöhästyttänyt muuttolintujen paluuta koko Suomessa. Esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla lajeja on saapunut selkeästi vähemmän kuin kymmeneen vuoteen. Osa pienimmistä muuttajista on jopa menehtynyt kylmän takia.

paluumuutto
Lintu lentää ruokintapaikalle syömään.
Kylmä sää kohteli kovasti erityisesti pienimpiä paluumuuttajia, ja osa menehtyikin ennen kuin ehti paeta kylmää.Noora Haapaniemi / Yle

Kevään kylmyys on myöhästyttänyt lintujen muuttoa Suomeen. Lintujen kevätmuutto venyy nyt myöhempään kuin keskimäärin 2000-luvulla.

Esimerkiksi Keski-Pohjanmaan korkeuksille on palannut vasta yksittäisiä muuttolintujalajeja, kuten joutsenia, sepelkyyhkyjä ja tuulihaukkoja.

Kokkolalainen biologi ja lintuharrastaja Harri Hongell laskeekin, että lajeja on saapunut vasta parikymmentä.

– Kymmeneen vuoteen ei ole ollut näin myöhäistä kevättä, se on ihan saletti, Hongell sanoo.

Ilmiö on toistunut koko maassa.

– Kiuru ja töyhtöhyyppä ovat yleensä palanneet Suomeen jo helmi-maaliskuun vaihteessa. Tänä vuonna muutama kiuru tuli jo tammikuun alussa, mutta ne muuttivat pois nopeasti. Nyt ne ovat kuitenkin alkaneet uudelleen kokeilla paluumuuttamista, kertoo Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersved.

Biologi Harri Hongell vahvistaa, että muuttolintuja palasi alkutalvesta hetkeksi Suomeen, kun marjoja riitti eikä lunta ollut paljon. Kylmä helmikuu kohteli kuitenkin kovasti erityisesti pienimpiä paluumuuttajia, ja osa menehtyikin ennen kuin ehti paeta kylmää.

– Täällä ei ole sulapaikkoja, ei syötävää, eikä lämpö ole sellainen, että näille leveyksille kannattaisi vielä tulla. Kuitenkin kun lämpöaaltoja tulee, niin paluumuutto räjähtää käsiin hyvin äkkiä. Voidaan odottaa aika jännittävää kesää.

"Hymy karahtaa huulille" – luontoharrastaja, tutkija ja sokea kertovat, miksi linnunlaulu saa meidät hyvälle tuulelle

Lue seuraavaksi