1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuntemattoman sotilaan näyttelijät valmistautuvat illan Jussi-gaalaan: “Tämä on hämmentävä ja ristiriitainen tilanne”

Näyttelijä Jarkko Lahti kertoi protestoivansa ohjaaja Aku Louhimiehen työtapoja Jussi-gaalassa. Kysyimme muilta Tuntemattoman sotilaan miesnäyttelijöiltä, aikovatko he ottaa aiheeseen kantaa.

Jussi-palkinto
Lahtinen (Joonas Saartamo)
Joonas Saartamo keskellä.Tommi Hynynen © Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017

Tuntematon sotilas -elokuvassa Lahtista näytellyt Joonas Saartamo kertoo miettineensä, mikä olisi rakentavin reaktio esiin tulleisiin ohjaaja Aku Louhimiestä koskeviin epäkohtiin. Hän päätyi siihen, että Jussi-gaalasta poisjääminen ei ole vaihtoehto.

Aikooko hän toimia, kuten samassa elokuvassa näytellyt kollega Jarkko Lahti, joka kieltäytyy istumasta Tuntemattoman sotilaan tekijöille varattuun pöytään?

– Tämä on vaikea tilanne, koska en halua väheksyä Tuntemattoman työryhmää, kaikkia ihmisiä äänisuunnittelusta maskiin. He ovat tehneet hienoa työtä. Se on vaikea päätös. Onko se sitten jossain pöydän läheisyydessä, jossain takavasemmalla, missä edustan, hän pohtii.

Saartamo kertoo antavansa täyden tukensa kaikille niille naisnäyttelijöille, jotka kertoivat ohjaaja Aku Louhimiehen toimintatavoista.

– Sellaista ei voi sallia missään työpaikalla koskaan. Toivon todella, että keskustelu kiirisi nyt kaikille aloille, että saataisiin tehtyä rakenteellisia muutoksia, ettei tällaista valta-aseman väärinkäyttöä tapahtuisi enää ikinä.

Sitä Saartamo ei tiedä, ilmestyykö ohjaaja Aku Louhimies paikalle ja jos, miten hän siinä tapauksessa reagoi.

– Ilta näyttää.

"Keskustelu on hyvää vaikuttamista"

Määttää elokuvassa näytellyt Max Ovaska aikoo myös osallistua Jussi-gaalaan. Hän kertoo seisovansa Tuntemattoman sotilaan takana.

– Tämä on upea teos, mutta kaikki on nyt niin symbolisesti latautunutta. Porukassa on voimaa. Kun tapaamme ennen Jussi-gaalaa, mietimme kimpassa, miten kannattaa toimia ja mitä mieltä kukin on.

Ovaskan mielestä avoin ja tasa-arvoinen keskustelu on hyvää vaikuttamista.

– Ja tämä tilanne tarjoaa siihen erinomaisen mahdollisuuden, näyttelijä sanoo.

Ovaska kertoo olleensa järkyttynyt, kun useat naisnäyttelijät kertoivat ohjaaja Aku Louhimiehen alistavista ja nöyryyttävistä työtavoista.

– Olen totuuden kertomisen kannalla ja uskon, että olemme menossa kohti parempaa, tasa-arvoisempaa ja läpinäkyvämpää maailmaa.

Ovaska kertoo, että Tuntemattoman sotilaan näyttelijät ovat olleet keskenään yhteydessä paljastusten jälkeen.

– Kaikki ovat olleet ihmeissään ja järkyttyneitä.

"Ohjaajalla on vastuu"

Sekä Saartamo että Ovaska kertovat, etteivät he ole kokeneet Tuntemattoman sotilaan kuvauksissa tulleensa kohdelluiksi väärin.

– Meillä oli sellainen henki jo suunnitteluvaiheessa, että haemme todellista uupumusta. Se oli etukäteen sovittu asia ja se toimi omalla kohdallani. Monet halusivat viedä itsensä fyysisesti äärirajoille, Ovaska sanoo.

Myös Saartamo sanoo, että tiesi, mihin lähti.

– Siellä juostiin paljon rautaa niskassa. Mutta pitää muistaa, että meistä on moneen junaan. Ihmiset pitävät erilaisista haasteista ja ohjaajan tehtävä on nähdä, miten ihmiset selviävät niistä. Ohjaajalla on vastuu: Kenellä vain ei voi teettää mitä vain.

Sutta näytellyt Arttu Kapulainen kertoo, ettei hänellä ollut kuvauksissa havaintoa ohjaajantyöhön liityvistä epäkohdista.

– Minulla oli tiedossa, millainen prosessi tulee olemaan ja olin siihen hyvin valmistautunut.

Kapulainen aikoo olla läsnä Jussi-gaalassa ja istua työryhmälle varatussa pöydässä.

– Kaikki, mitä tässä on tullut julki, on todella järkyttävää, mutta gaalassa on tarkoitus juhlia meidän työtä ja suomalaista elokuva-alaa.

Kapulainen korostaa, ettei halua vähätellä esiin tulleiden naisten kokemuksia.

– Annan heille kaiken tuen. Toivon, että nämä keskustelut jatkuvat ja asiat menevät eteenpäin ja selviävät. Tämä on hämmentävä ja ristiriitainen tilanne.

"Tunnetilassa tuomitseminen ei auta"

Saartamo korostaa, että asiat eivät ole yksinkertaisia.

– Teot pitää nostaa näkyviin ja niistä pitää kantaa vastuu. Asioiden pitää muuttua, mutta tunnetilassa tuomitseminen ei auta. Jengin lynkkaaminen on järjetöntä. Olen lukenut järkyttyneenä Ruotsin kaupunginteatterin tilanteesta, Saartamo sanoo.

Saartamo viittaa Tukholman kaupunginteatterin johtajaan, Benny Fredrikssoniin, joka irtisanoutui tehtävästään, kun hänen julmiksi väitetyt johtamistapansa tulivat julki. Fredriksson teki myöhemmin itsemurhan.

Elokuva-ala kokoontuu tänään perjantaina Jussi-gaalaan palkitsemaan viime vuoden parhaita elokuvia ja niiden tekijöitä. Aku Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas on ehdolla kymmenessä eri sarjassa. Toistaiseksi on epäselvää, osallistuuko ohjaaja itse juhlaan.

Joukko nimekkäitä näyttelijöitä kertoi Ylelle, että Louhimies on alistanut ja nöyryyttänyt etenkin uransa alussa olevia naisnäyttelijöitä. Yle julkaisi juttunsa asiasta maanantaina.

Louhimies pyysi käytöstään anteeksi samana iltana useaan kertaan Ylen A-studiossa. Hän on pääasiassa kiistänyt väitteet.

Yle tavoitteli kommentteja varten tuloksetta myös näyttelijä Aku Hirviniemeä ja Jussi Vatasta.

Jussi-gaala alkaa MTV3:lla klo 20.

Lue seuraavaksi