Radio Suomen Ajantasa on nyt kolmen tunnin suora lähetys – "Reagoinnissa on radion tulevaisuus"

Radio Suomen Ajantasa-ohjelma on historiaa, kun sama sisältö tarjotaan nyt kolmen tunnin suorassa lähetyksessä nimellä Radio Suomen Päivä.

kulttuuri
Kuulokkeet kiinni älypuhelimessa.
Tiina Jutila / Yle

Radiolla menee hyvin. Esimerkiksi Ylen Radio Suomi tavoittaa viikossa reilut 1,7 miljoonaa ihmistä.

– Voi sanoa, että noin kolmasosa suomalaisista kuuntelee Radio Suomea, kanavan ohjelmapäällikkö Jonna Ferm iloitsee.

Kuuntelijat olettavat, että radio on siellä, missä tapahtuu. Radio Suomessa ajatuksesta otettiin kiinni uudistamalla ohjelmatarjontaa.

Iltapäivän Ajantasa-ohjelmat ovat aiemmin olleet pisteohjelmia lähetysvirrassa. Tästä päivästä lähtien sama sisältö tarjotaan suorana lähetyksenä nimellä Radio Suomen Päivä.

– Sisältö ei häviä mihinkään, vaan ajankohtaisohjelmalähetystä on kahden tunnin sijaan kolme tuntia.

Uutiset kuullaan tasatunnein ja lähetyksissä tilanteisiin reagoidaan juontajien Kati Lahtisen ja Matti Ylösen johdolla.

Hyvä esimerkki siitä, millaisista lähtökohdista Radio Suomen Päivää rakennetaan, on ohjelmapäällikön mukaan Radio Suomen reagointi Turun puukotuksiin elokuussa 2017.

– Silloin lähetys siirrettiin Turkuun ja oltiin koko ajan livenä. Se, että olemme ihmisille läsnä siinä hetkessä. Samoin meillä on esimerkiksi yöradio, jossa juontaja on hereillä yökukkujien kanssa, Ferm toteaa.

Aikuisille suunnattu kanava

Radio-ohjelmien kasvu tapahtuu tätä nykyä internetissä. On demand -palvelut ja podcastit keräävät vauhdilla uusia kuulijoita. Ylellä asiaan on reagoitu Areenan ja radion yhteistyöllä.

Fermin mukaan radiossa kuultavan lähetysvirran valtteja reagointikyvyn lisäksi ovat vuorovaikutusmahdollisuudet. Radio Suomi on aikuisille suunnattu yleiskanava, jonka kuuntelijoilla on matala kynnys ottaa yhteyttä.

– Muilla kanavilla töissä olleena tiedän sen, että Radio Suomen yleisö on aktiivista. Jengi soittaa lähetyksiin ja ottaa yhteyttä verkossa ja sähköpostilla. Viestejä tulee myös somessa ja WhatsAppissa, Ferm kertoo.

Radio Suomessa ei aiota jatkossakaan kosiskella nuoria ikäryhmiä. Aikuisille suunnattu kanava pitää siis linjansa ja luottaa siihen, että hyvästä sisällöstä kiinnostutaan iästä riippumatta.

Uudistukset herättävät aina keskustelua ja jakavat mielipiteitä. Fermin mukaan palautetta odotetaan tulevan nytkin. Uudistuksia tehdään, sillä radion on pysyttävä kiinni ajassa.

– Vahvasti tässä ja nyt, läsnä hetkessä. Siinä on perinteisemmän fm-radion tulevaisuus. Näin minä sen vahvasti näen, sanoo Radio Suomen ohjelmapäällikkö Ferm.

Radio Suomen Päivä Yle Radio Suomessa maanantaista perjantaihin klo 10–13. Lähetysten jälkeen parhaat palat Areenassa.