1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuomiot

Suomen kansalainen tuomittiin Syyriassa tehdyistä terrorismirikoksista – Mies sai tuomion Tanskassa

Tanskalaisoikeus katsoi suomalaismiehen liittyneen Syyriassa terroristijärjestö Isisiin ja antaneen uskonnollista opetusta koraanikoulussa.

Kuva: Jim Hollander / EPA

Syyriassa terroristijärjestö Isisiin värväytynyt 24-vuotias suomalaismies on tuomittu neljän vuoden vankeuteen Esbjegissä Tanskassa. Mies karkotetaan maasta. Hän kärsinee vankeusrangaistuksensa kuitenkin Tanskassa.

Käytännössä tuomio voi puolittua

Mies on kärsinyt tuomiostaan jo hieman yli vuoden. Siitä johtuen hän istuu tuomionsa Tanskassa, ellei hae itse siirtoa Suomeen.

Tanskan lain mukaan tuomiosta pitää käytännössä istua kaksi kolmasosaa, jos käyttäytyy vankeusaikanaan moitteetta. Jutun syyttäjän, Lars Viereckin mukaan maastakarkotustapauksessa tuomio kuitenkin puolittuu.

Toisin sanoen tuomittu pääsee vapauteen vajaan vuoden kuluttua, jollei hän ano siirtoa suomalaiseen vankilaan. Vankeuden päätyttyä hänet katkotetaan Tanskasta Suomeen.

Tuomio johtui siitä, että oikeus katsoi miehen liittyneen Syyriassa Isisiin ja antaneen Syyriassa uskonnollista opetusta koraanikoulussa tukien siten Isisin toimintaa..

Syytteen mukaan mies olisi saanut Isisiltä myös aseellista koulutusta terroristista toimintaa silmälläpitäen. Tästä ei oikeuden mukaan ollut riittävää näyttöä. Myöskään taisteluihin mies ei myöskään osallistunut.

Suomen kansalaisen tie Syyriaan Isisin hallitsemalle alueelle

Mies syntyi Suomessa ja muutti 13-vuotiaana somali-isänsä kanssa Manchesteriin Englantiin. Perheen suomalainen äiti ei muuttanut maasta.

Mies varttui Englannissa aikuiseksi ja asui Manchesterissa siihen saakka, kun hän matkusti Syyriaan. Hän alkoi 17-vuotiaana harjoittaa aktiivisesti islaminuskoa. Englannissa hänen ystäväpiirissään oli paljon nuoria, jotka päättivät lähteä Syyriaan.

Mies matkusti Syyriaan marraskuussa 2013 ja poistui sieltä vuoden 2015 heinäkuussa. Eurooppaan palattuaan hän oleskeli jonkin aikaa Suomessa, mutta muutti vuonna 2016 Tanskan Esbjergiin ja hakeutui siellä yliopistoon opiskelemaan.

Englantiin hän ei voinut palata saatuaan maahantulokiellon.

Mies pidätettiin Tanskassa vuoden 2017 tammikuun puolivälissä. Oikeudenkäynti häntä vastaan alkoi tämän vuoden helmikuussa.

Tanska karkottaa miehen maasta ja oikeus määräsi hänelle myös elinikäisen maahantulokiellon.

Tuomittu ja asianajaja järkyttyivät päätöksestä

Tuomitun puolustusasianajaja, Mette Grith Stage sanoo Ylelle, että oikeuden päätös oli puolustuksen näkökulmasta toisaalta voitto, toisaalta raskas tappio.

Voitto puolustukselle oli se oikeuden johtopäätös, ettei mies ollut todistettavasti osallistunut aselliseen koulutukseen eikä taisteluihin.

– Raskas tappio oli se, että syytetty tuomittiin neljän vuoden vankeuteen käytännössä siksi, että hän asettui asumaan Isisin hallitsemalle alueelle. Tuomitun mielestä neljä vuotta vankeutta on liian kova tuomio siitä, sanoo Mette Grith Stage.

Puolustusasianajajan mielestä terroristisesta toiminnasta ei ole näyttöä. Mies toimi silloin tällöin apuna paikallisessa moskeijassa ja opetti kylän asukkaita lukemaan ja kirjoittamaan, toteaa Grith Stage.

Puolustusasianajaja arvelee, että tuomitun on hyvin vaikea päättää, valittaako hän tuomiosta ylempään oikeusasteeseen. Nyt on punnittava muun muassa sitä, milloin seuraavan oikeusasteen käsittely pääsisi alkamaan.

Jollei mies valita tuomiostaan, hän pääsee vankilasta 8-9 kuukauden päästä ja palaa Suomeen, sanoo Mette Grith Stage ja jatkaa:

– Tiedän, että hän harkitsee vakavasti saamansa tuomion hyväksymistä.

Jutun loppuun on klo 19.00 lisätty tuomitun puolustusasianajajan kommentit oikeuden päätöksistä.