Hyppää sisältöön

Raportti: Luonnon monimuotoisuus kaventuu hälyttävästi – "Heikennämme omaa hyvinvointiamme"

YK:n alainen hallitustenvälinen biodiversiteettiä ja ekosysteemipalveluita koskeva tieteen ja politiikan välinen IPBES-paneeli on julkaissut raporttinsa.

Kuolleita koralleja Ison koralliriutan pohjoisosassa. Kuva: Greg Torda / ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies Australia and New Zealand / EPA

Ihmisen toiminta heikentää kasvi- ja eläinkunnan monimuotoisuutta hälyttävällä tavalla joka puolella maailmaa, osoittaa YK:n tuore biodiversiteettiraportti. Yli 550 tutkijaa on koostanut raporttia kolmen vuoden ajan.

– Tämä trendi vaarantaa talousjärjestelmät, elinkeinot, ruokavarastot ja ihmisten elämänlaadun kaikkialla, hallitustenvälisessä biodiversitettiä ja ekosysteemipalveluita koskevassa tieteen ja politiikan välisessä IPBES-raportissa sanotaan.

Aasian ja Tyynenmeren alueen kalakanta voi huveta vuoteen 2048 mennessä ja yli 90 prosenttia alueen koralleista kärsiä vaurioita vuoteen 2050 mennessä, raportissa todetaan. Lisäksi yli puolet Afrikan linnuista ja nisäkkäistä voi kadota vuoteen 2100 mennessä

– Heikennämme omaa hyvinvointiamme tulevaisuudessa, IPBES:n puheenjohtaja Robert Watson huomauttaa.

Raportin mukaan luonnon monimuotoisuutta uhkaavat etenkin saasteet, ilmastonmuutos ja metsien raivaaminen maaviljelyyn.

IPBES:n raportti (siirryt toiseen palveluun) on laajin biodiversiteettiä eli luonnon monimuotoisuutta käsittelevä raportti, joka on julkaistu 13 vuoteen. Neliosainen raportti käsittää kaikki maanosat Etelämannerta lukuun ottamatta.

.
.