Korjausrakentamisen verkkotietokeskus esiteltiin Vaasassa

Nordic Renovation Center -palvelu lanseerattiin Vaasan energiaviikolla. Pohjoismaisen yhteistyöhankkeen tarkoitus on tuoda työkaluja energiatehokkaaseen korjausrakentamiseen ja hyvään sisäympäristöön.

remontti
Remontointia, seinän tasoitus.
Ismo Pekkarinen / AOP

Vaasan energiaviikon Vaasa EnergyWeek 2018 yhteydessä esiteltiin ja lanseerattiin Nordic Renovation Center -palvelu. Verkossa toimivan korjausrakentamisen tietokeskuksen tarkoitus on auttaa kaikkia korjausrakentamisesta tietoa tarvitsevia rakennusalan yrityksiä, kuntia ja kiinteistöjen omistajia

Projektin yhteydessä on kerätty tietoa kestävistä korjausrakentamisen menetelmistä ja käytössä on nyt uusia työkaluja kiinteistöjen hoitoon ja energiatehokkaaseen korjausrakentamiseen.

– Kansainvälinen ja pohjoismainen yhteistyö korjausrakentamisen saralla on ollut puute, koska jokainen maa on toiminut vain kansallisella tasolla. Nordic Renovation Center jakaa parhaat käytännöt ja tukee alueellisia sidosryhmiä tarjoamalla tietoa, koulutusta ja uusia pedagogisia työkaluja kestävien korjausrakentamisprojektien toteuttamiseen, projektipäällikkö ja tutkija Annika Glader ammattikorkeakoulu Noviasta sanoo.

Korjausvelka kasvaa

Rakennusten korjausvelka kasvaa Suomessa ja esimerkiksi Rakennusteollisuus RT:n mukaan se on jopa kymmenesosa koko rakennuskannan arvosta.

Rakennetun omaisuuden tilaa seuraavassa ROTI-raportissa arvioidaan, että laiminlyötyjen korjausten määrä olisi 30–50 miljardia euroa, kun Suomen koko rakennuskannan arvo on noin 350 miljardia euroa.

Tietoa ja kokemusta korjausrakentamisesta on, mutta tiedot ovat hajallaan ja lähes jokainen projekti aloitetaan tyhjästä.

– Tieto on erittäin hajallaan ja sitä on vaikeaa löytää. Alan ammattilaiset etsivät kauan ja hartaasti tätä tietoa ja pistävät sitten omiin piiloihinsa kun ne löytyvät. Tavallinen kiinteistönomistaja, joka tekee remontin ehkä kerran elämässään, ei löydä näitä tietoja, sanoo Vaasanseudun kehityksen VASEK:in projektipäällikkö Mauritz Knuts.

Vanhat rakennukset energiatehokkaiksi

Huono korjausosaaminen vaikeuttaa myös kiristyvien energiatehokkuusvaatimusten täyttämistä. Verkkopalvelusta löytyy jo valmistuneiden hankkeiden tietoja.

– Olemme kokeilleet tätä alustaa oikeiden projektien yhteydessä. Mukana ovat olleet esimerkiksi Seinäjoella Aaltokirjasto, Bergön koulu Maalahdessa ja Norjassa Harstadin kaupungintalo, Knuts kertoo.

Korjausrakentamisen tiedolle on tarvetta myös juuri Pohjanmaalle laajentaneessa korjausrakentamisen suunnittelu- ja konsulttiyhtiö Sitowisessa.

– Yksittäisillä ihmisillä on paljon tietoa, mutta sen saaminen kaikkien tietoon on ollut hankaluutena. Meille alan yrityksenä on hyvä, että ihmisten tieto korjausrakentamisesta lisääntyy, koska silloin on enemmän tarvetta myös suunnittelu- ja konsulttipalveluille, Sitowisen ryhmäpäällikkö Tero Hannuksela uskoo.

Korjausrakentamisen tietokeskus -hanketta hallinnoi Yrkeshögskolan Novia. Kumppaneina ovat Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK, SEAMK, Tampereen teknillinen yliopisto TUT, Umeå universitet/TFE, Umeå universitet/kasvatustieteet, SP Technical Research Institute of Sweden, Västerbottens förbund ja UiT - The Arctic University of Norway.

Palvelu toimii osoitteessa www.nordicrenovationcenter.fi (siirryt toiseen palveluun)