Hyppää sisältöön

Näyttelijä Laura Birn Jussi–gaalan alla: "Elokuva-alalla on käynnissä historiallinen muutos, kiitos esilletulleiden naisten"

Elokuvamaailman kerma saapui historian kenties poikkeuksellisimpaan Jussi-Gaalaan ulkoisesti hyväntuulisena mutta ristiriitaisin tuntein. Kohun keskellä kiistanalaisten ohjausmetodiensa vuoksi ollut Aku Louhimies ei saapunut paikalle punaista mattoa pitkin.

Laura Birn
Laura Birn punaisella matolla Jussi—gaalassa.

Suomen elokuvamaailman tärkein juhla, vuotuinen Jussi-palkintogaala on alkanut illallisella Helsingin Kaapelitehtaalla.

Punaisella matolla nähtiin paljon mustiin ilta-asuihin pukeutuneita naisia ja valkoisia, seksuaalista häirintää vastustavan #metoo —kampanjan nauhoja. Moni kutsuvieraista sanoi olevansa jännittynyt – sekä palkintojenjaosta että siitä, miten tapaus Louhimies gaalassa tulee näkymään.

Aku Louhimies on ehdolla muun muassa parhaaksi ohjaajaksi. Hänen miljoonayleisön kerännyt Tuntematon sotilas -elokuvansa puolestaan kilpailee kymmenessä eri kategoriassa.

Varsinainen Jussi-palkintogaala alkaa kello 20.

Näyttelijä Jarkko Lahti Jussi-gaalassa. Vaikka esiintyi Tuntemattomassa sotilaassa, hän ei juhli elokuvan pöydässä. "Haluan sanoa yksiselitteisesti ei! kiusaamiselle ja osoittaa solidaarisuutta nyt esille tulleille, rohkeille naisille", Lahti sanoo. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Laura Birn: "Elokuva–ala tulee nyt muuttumaan!"

Laura Birn ei ole ehdolla palkintosijoille tämänvuotisessa Jussi-gaalassa. Hän on saapunut juhlistamaan kollegojaan ja jakamaan yhden palkinnoista.

Hän sanoo tuntevansa kiitollisuutta, ihailua ja ylpeyttä keskustelun avanneita naisia kohtaan.

– Seison sataprosenttisesti heidän takanaan. Heidän tekonsa on vaatinut järjetöntä rohkeutta. Se tulee vaikuttamaan meidän kaikkien tulevaisuuteen. Nyt on käynnissä historiallinen muutos elokuva-alalla.

Laura Birn kertoo tehneensä Aku Louhimiehen kanssa töitä V_uosaari_ -elokuvan näyttelijänä. Hänellä ei kuitenkaan ole työskentelystä Louhimiehen kanssa vastaavia kokemuksia kuin kollegoillaan.

– Kun lähdin tekemään elokuvaa Akun kanssa, olin kuullut osan näistä nyt esilletulleista tarinoista. Pamela Tola on luokkakaverini ja hän kertoi tapahtuneista. Olin lukenut Vuosaari-elokuvan käsikirjoituksen. Siinä on naiskuvallisesti asioita, joita en allekirjoita.

– Otin kuitenkin roolin, mikä kertoo osaltaan siitä, millaista naisnäyttelijän asema on ollut. Ajattelin, että en muuten ehkä saa enää mahdollisuuksia.

Birnin mukaan hänen ja muiden naisnäyttelijöiden kokemukset kertovat alan vääristyneistä rakenteista. Siitä, millaisia tarinoita rahoitetaan, kenen ääntä kuullaan ja minkälaisia rooleja naisille on ollut tarjolla. Birn uskoo asioiden elokuva-alalla nyt muuttuvan, tulevan läpinäkyvämmiksi.

Tommi Korpela: "Minulta ohjaaja ei ole koskaan pyytänyt vastaavaa"

Tommi Korpela

Parhaan miespääosan Jussi-ehdokkaana Ikitie -elokuvasta olevan näyttelijän Tommi Korpelan mielestä menneen viikon kuohunta kertoo sukupuolittuneesta vallankäytöstä alalla.

Korpela sanoo olleensa autuaan tietämätön naisnäyttelijöiden kokemista ongelmista. Häneltä ei ole koskaan pyydetty mitään lähellekään vastaavaa, näyttelijä toteaa..

Korpela pohtii myös nuorten, uraansa aloittelevien näyttelijöiden asemaa vallankäytön kohteena. Näyttelijä muistelee ensimmäisiä elokuvaroolejaan 25-vuotiaana.

– Sen ikäisen ihmisen itsetunto oli sellainen, että jännitin ja häpesin työtäni niin paljon, että vaihdoin kadulla puolta, kun tuli ihmisiä vastaan. Ajattelin, että minä pilaan Suomen elokuvamaineen.

– Tämä kertoo siitä myllerryksestä, mikä nuoren näyttelijän sisällä on. Hän on vietävissä. Olisin varmasti hypännyt talon katolta, jos ohjaaja vain olisi pyytänyt. En hyppäisi enää.

– Toivotaan, että mennään kohti avoimempaa keskustelukulttuuria ja työilmapiiriä.

Näyttelijä Krista Kosonen Jussi-gaalan punaisella matolla. Kuva: Yle

Krista Kosonen: "Meitä ei tarvitse huijata eikä alistaa mihinkään"

Näyttelijä Krista Kosonen kertoo saapuneensa juhliin positiivisin, mutta erikoisin tunnelmin. Valkoinen #metoo –nauha koristaa hänen mustaa pukuaan. Näyttelijä on ehdolla parhaaksi naisnäyttelijäksi Miami -elokuvassa.

– Yritetään pitää täällä yllä valoisia tunnelmia ja juhlia suomalaista elokuvaa, Kosonen sanoo.

Kosonen kertoo tunteneensa vihaa, raivoa ja surua Louhimies-kohua seuratessaan.

– Meillä on ammatti, johon olemme vuosia opiskelleet. Meitä ei tarvitse huijata eikä alistaa mihinkään. Voi tietenkin aina pyytää kaikenlaista, mutta sen täytyy olla yhteinen sopimus. Keskustelu, joka tästä lähtee, on vain hyvä ja puhdistava, Krosonen toivoo..

Markku Pölönen: ennenkin on nähty tuskaista ohjaamista

Markku Pölönen

Ohjaaja Markku Pölönen tekee paluuta elokuvamaailmaan Oma maa -elokuvallaan. Se saa ensi-iltansa lokakuussa.

Sähköistä gaalailtaa uumoileva Pölönen kertoo seuranneensa Aku Louhimiehen ympärille syntynyttä kohua hämmästyksen vallassa.

– Olen median tietojen varassa, emme me ohjaajat käy toistemme kuvauspaikoilla. Joskus joku naisnäyttelijä saattaa sanoa, että takana on ollut rankka kuvauskeikka, mutta yksityiskohtia ei juuri kerrota. Toisaalta, onhan meillä tällaista ohjauskulttuuria ollut aiemminkin, Andrei Tarkovski, Eric von Stroheimin ja muiden tuskaisten ohjaajien myötä tullutta tekemistä.

– Ja onhan meillä Rauni Mollberg ja Mikko Niskanen, joiden työtavat säilyvät pahimmillaan ja pitkään arkistojen kätköissä, Pölönen sanoo hieman arvoituksellisesti.

Miten ohjaaja voi suojata näyttelijöitä elokuvatuotannoissa?

– Kyllä ohjaajan taiteellisten kunnianhimojensa ohella on luotava turvallinen ilmapiiri kuvauspaikoille. Jos näyttelijästä pakotetaan ilmaisua ulos, se ei toimi koskaan. Se on puoskarointia. Näyttelijän täytyy itse haluta tehdä tunteet.

Vasemmalta, Miami-elokuvan ohjaaja-käsikirjoittaja Zaida Bergroth sekä näyttelijät Sonja Kuittinen (kesk.) ja Krista Kosonen punaisella matolla Jussi-gaalassa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Yle-uutisen aiheuttama kohu ei vaikuta Jussi–voittajavalintoihin

Elokuvasäätiön toimitusjohtaja Lasse Saarinen pahoittelee, että Jussi-gaalaa nyt varjostaa "ikävä kohu".

Hän muistuttaa, että elokuva- ala on kuitenkin 90–prosenttisesti terve. Elokuvateattereillakin on jo kuudes loistokas vuosi takanaan.

Saarinen sanoo Elokuvasäätiön miettivän parhaillaan kulttuuriministeriön kanssa, minkälaiset ovat lainmukaiset ehdot, joilla työnantajat eli tuotantoyhtiötä varmistavat sen, että elokuvatuotannoissa noudatetaan työturvallisuus- ja työlakia.

Media ja some ovat kuhisseet koko viikon tapaus Louhimiehestä ja elokuva-alan epäkohdista.

Tuottaja Aleksi Bardy Jussi-gaalassa. Hän teki Käsky -elokuvan yhdessä Aku Louhimiehen kanssa. Hän kertoo lopettaneensa yhteistyön Louhimiehen kanssa. "En kommentoi", hän sanoo. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kaikki alkoi siitä, kun Yle kertoi maanantaina 19.3., kuinka Louhimies on nöyryyttänyt useita naisnäyttelijöitä ja käyttänyt ohjatessaan muutenkin kyseenalaisia metodeja.

Louhimies on pahoitellut useaan otteeseen julkisuudessa sitä, ettei hän ole kyennyt luomaan oikeanlaista työilmapiiriä.

Yle-uutisen aiheuttama kohu ei kuitenkaan vaikuta Jussi-voittajiin. Palkintoehdokkaat valittiin jo tammikuussa ja lopullinen äänestys suoritettiin viime viikolla. Yleisöäänestys puolestaan päättyi tämän viikon tiistaina 20.3.

Jussi-palkintojuhlan järjestää elokuva-alan yhdistys Filmiaura ry. Televisioidun gaalan tuottaa Solar Republic yhteistyössä MTV3:n kanssa. Gaala nähdään suorassa lähetyksessä MTV3:llä tänään klo 20–22.