"Epäasiallinen käytös ei kuulu mihinkään työyhteisöön" – Terho selvityttää elokuva-alalla esiintynyttä häirintää

Elokuva-alan työntekijöiden ulostulot kokemastaan häirinnästä ja epäasiallisesta käytöksestä ovat nostaneet esiin tarpeen selvittää alan tilaa ja kehitysehdotuksia.

Kulttuuriministeri Sampo Terho Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Kulttuuriministeri Sampo Terho (sin.) asettaa selvityshenkilön selvittämään elokuva-alalla esiintynyttä häirintää ja epäasiallista käytöstä.

Selvittäjän tehtävänä on myös käydä läpi elokuva-alaan liittyviä työehtoja ja lainsäädäntöä sekä tehdä ehdotuksia häirinnän ehkäisemiseksi ja tasa-arvon edistämiseksi elokuva-alalla.

Elokuva-alan työntekijät ovat viime aikoina nostaneet esiin alalla yleisesti esiintyviä asiattomuuksia.

– Epäasiallinen käytös ei kuulu mihinkään työyhteisöön. Mielestäni on erityisen harmillista, että tällaista esiintyy kulttuurin alalla, jonka tulisi olla sivistyksen edelläkävijä, sanoo Terho.

Opetusministeriön tiedotteen mukaan valmisteilla olevaan elokuvakulttuurin rahoitusta koskevaan lakiin laaditaan säännöstä, jonka mukaan ennen elokuvatuotannon aloittamista tehtävässä tukisopimuksessa tulee sopia myös muun lainsäädännön velvoitteiden ja elokuvatuotannon hyvien käytäntöjen noudattamisesta.

Näin varmistettaisiin, että kaikissa julkisella tuella tuotetuissa elokuvatuotannoissa otetaan huomioon muun muassa yhdenvertaisuuslaista, tasa-arvolaista ja työturvallisuuslaista työnantajalle aiheutuvat velvoitteet.

Lue myös: