Keskustelu vanhusten kotiaterioiden lämpötilasta laantui, nyt puhutaan itse ruuasta – "Oikein tyytyväinen olen"

Kärjekäs keskustelu ikäihmisille toimitettavista kylmistä aterioista näyttää puolessa vuodessa laantuneen Keski-Pohjanmaalla.

Ateriapalvelu
Kaksi naista ottaa vakuumipakattuja ruokia kylmälaukusta.
Elli Huhtala saa ruokansa kodinhoitaja Satu Torvikoskelta.Kalle Niskala / Yle

– Hyvältä ne maistuu, oikein tyytyväinen olen. Kyllä sitä jaksaa oleskella mukavasti, sanoo Lohtajan Marinkaisissa asuvan Väinö Maunula.

Sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite keskitti viime syksynä kotiaterioiden valmistuksen Veteliin ja alkoi kuljettaa ruuat kylminä asiakkaille, mikä synnytti aluksi paljon arvostelua. Nyt keskustelu vaikuttaa tyyntyneen.

91-vuotias Elli Huhtala Lohtajan Sorrossa syö kotipalvelun ruokia arkisin. Hän asettelee ruuan kauniisti valkoiselle lautaselle ja höystää sitä muun muassa puolukkahillolla. Joinakin päivinä Huhtala kokkaa vielä itsekin. Kotiin toimitettaviin ruokiin hän on silti hyvin tyytyväinen.

– Tämäkin omenapaistos ja vaniljakastike, se meinaa aivan viedä kielen mennessään, nauraa Elli Huhtala.

Kyllä minä osaan, kun olen nähnyt, miten sieltä otetaan

Väinö Maunula

Kodinhoitaja Satu Torvikoski kuljettaa ruokia ikäihmisille Lohtajalla. Hän on huomannut, että ruuan lämpötila ei ole enää puheenaihe, vaan nyt keskustellaan esimerkiksi annoskoosta.

– Pääsääntöisesti naiset ovat olleet alun alkaenkin tyytyväisiä tähän ruokaan. Ruuat eivät ole mitenkään sekaisin keskenään, vaan siellä on aina vihanneksia ja kasviksia nätisti.

Naisten mielestä ruokaa on sopivasti, miehet taas moittivat usein, että annos on liian pieni eivätkä he saa vatsaansa täyteen. Osa ikäihmisistä saa aterioihinsa täydennystä omaisilta. Jotkut siirtyivät uudistuksen tullen hankkimaan ruokansa muualta.

Annoskoon taustalla ravitsemussuositukset

Osa asiakkaista on harmitellut annoskokojen pienenemistä. Palvelualuejohtaja Hanna Saarinen Soitesta toteaa, että osa asiakkaista taas kokee, että ruuasta riittää jopa kahteen lämmityskertaan.

– Näissä noudatetaan valtakunnallisia ravitsemussuosituksia. Tietysti asiakkailla on maku- ja mielipide-eroja. Toiset haluavat esimerkiksi enemmän kastiketta, toiset taas vähemmän. Yhtään varsinaista valitusta ei ruuista ole kuulunut. Pääsääntöisesti asiakkaat näyttäisivät olevan tyytyväisiä.

Vs. ruoka- ja siivouspalveluesimies Niina Leppävuori on iloinen, että Vetelissä valmistettujen annosten mausta on tullut hyvää palautetta. Keskustelu on ollut alkujärkytyksen jälkeen hänen mielestään rakentavaa. Ruuan mausta ja koostumuksesta on keskusteltu, ja kastikkeen määrä on otettu puheeksi.

– Olemme kertoneet valmistusprosesseista ja siitä, että kaikkia entisiä ruokia ei tällä valmistustavalla (valmistus ja kylmennys) voida tehdä. Moni kysyi aluksi, paljonko teemme itse ja paljonko on eineksiä. Teemme esimerkiksi muusit ja kastikepohjat itse, mutta emme pyörittele lihapullia, vaan ne ovat eineksiä.

Jääkö kylmä ruoka jääkaappiin?

Ennen ruoka toimitettiin kotiin lämpimänä ja moni ryhtyikin siltä seisomalta syömään. Nyt kylmä ruoka on osattava itse lämmittää.

Kodinhoitaja Satu Torvikoski oli uudistuksen tultua huolissaan siitä, saavatko kaikki asiakkaat syödäkseen. Hän aprikoi, muistuuko syöminen mieleen, kun ruoka on laitettu jääkaappiin.

– Osalla asiakkaista kotihoito käy lämmittämässä ruuan, osalla omaiset auttavat. Mutta suurin osa on puolessa vuodessa oppinut omatoimiseksi. On mennyt perille se, että reikiä kanteen ja kolmeksi minuutiksi mikroon. Sitten pitää jäähdyttää vähän aikaa, että ruuan voi syödä.

Väinö Maunula syö kolmesti päivässä: aamulla kuudelta, kello 11 ja kello 17. Hän ottaa itse ruuan jääkaapista ja lämmittää sen mikrossa.

– Kyllä minä osaan, kun olen nähnyt, miten sieltä otetaan.